Business Internaţional

Cu un excedent bugetar record şi cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 6 ani, Germania se aşteaptă la un nou an excelent

Cu un excedent bugetar record şi cel mai rapid ritm de...

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2018, 00:05 530

Economia Germaniei a înregistrat în 2017 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani  în condiţiile în care finanţele sale publice au afişat un excedent record, alimentând aşteptările că şi noul an va aduce o creştere solidă. Acum se înteţesc dezbaterile politice despre cum ar trebui folosite câştigurile, scrie Reuters.

Creşterea a atins 2,2% anul trecut, cea mai ridicată din 2011, cheltuielile consumatorilor, impulsionate de costurile ultrascăzute de finanţare şi rata de ocupare a forţei de muncă aflată la un maxim record, reprezentând principalul motor.

Exporturile, driverul tradiţional al celei mai mari economii europene, au contribuit de asemenea la creşterea record, în condiţiile în care cererea de bunuri „Made in Germany“ a accelerat la nivel mondial şi în zona euro, care se bucură de cea mai amplă revenire dintr-un deceniu.

„Acum trebuie creată siguranţa că creşterea va continua pe viitor. Sunt necesare investiţii. Viitorul guvern are o sarcină extrem de dificilă“, arată Thomas Gitzel de la VP Bank.

Conservatorii Angelei Merkel speră la formarea unei coaliţii cu social democraţii (SPD), dar aceasta a declarat recent că există în continuare obstacole de trecut.

Mai mult de jumătate dintre germani, 56%, cred că Angela Merkel se va retrage înaintea încheierii mandatului său în 2022, potrivit unui sondaj Infrastest Dimap realizat pentru Handelsblatt.

Parte dintre dezbaterile privind formarea unei coaliţii se concentrează pe oportunitatea reducerii taxelor de către viitorul guvern pentru a da un impuls suplimentar economiei, măsură susţinută de alianţa CSU-CDU a Angelei Merkel, sau a majorării acestora pentru a reduce riscul formării unei bule, după cum recomandă unii economişti conservatori.

Date statistice separate au indicat clar posibilitatea reducerii poverii fiscale şi creşterii cheltuielilor.

Germania a generat al patrulea excedent bugetar consecutiv anul trecut, oferind viitorului guvern până la 45 miliarde de euro cu care să „se joace“ în următorul mandate de patru ani. Politicienii discută acum modalităţi prin care contribuabilii ar putea beneficia de excedentul record, deşi aceştia nu ar trebui să viseze la reduceri de taxe de genul celor implementate în SUA, scrie Handelsblatt.

Potrivit datelor biroului german de statistică Destatis citate de Deutsche Welle, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 1,2% din PIB în 2017, în creştere faţă de 0,8% în 2016.

Creşterea economică solidă şi visteria plină a statului alimentează cereri din partea politicienilor şi sindicatelor de a „pune la lucru“ o parte din avuţia ţării, fie prin oferirea de reduceri de taxe, creşterea cheltuielilor şi investiţiilor publice, fie prin majorarea salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO