Business Internaţional

Cum a ajuns cel mai puternic blogger italian să decidă pe scena politică din Italia

Cum a ajuns cel mai puternic blogger italian să decidă...

Autor: Octavian Calei

17.02.2013, 14:23 2756

Beppe Grillo, un actor de comedie şi faimos blogger din Italia, face valuri în lumea politică prin discursurile sale acidulate care se îndreaptă împotriva partidelor aflate la putere, iar partidul său populist Movimento Cinque Stelle ("Mişcarea Cinci Stele" - n.r.), câştigă din ce în ce mai mult electorat, scrie Financial Times.

Beppe Grillo este un "Dan Diaconescu" al Italiei, un populist convins, care şi-a înfiinţat un partid şi a păşit cu talentul său de orator în lumea politică hotărât să influenţeze viitorul ţării sale. Mişcarea Cinci Stele are, potrivit sondajelor realizate cu o săptămână înainte de alegeri, circa 13-16% din voturile italienilor, fiind pe a treia poziţie între partidele care candidează la putere. Partidul lui Grillo a depăşit cu mult în ochii alegătorilor "Alegerea Civică" a primului ministru Mario Monti şi este la câteva puncte depărtare de partidul centru-dreapta "Oamenii Libertăţii" a lui Silvio Berlusconi.

Electoratul este sătul de scandalurile recente - arestările de la compania de stat Finmeccanica, dovezile faptelor de corupţie de la compania de energie Eni sau de la a treia mare bancă din Italia, Monte dei Paschi di Siena - şi se îndreaptă într-un număr tot mai mare dintre cei indecişi, către partidul lui Grillo.

"Ţara se duce de râpă... să-i trimitem pe toţi acasă", scrie pe blogul lui Grillo unde el critică vehement legăturile dintre politicieni şi puterile corporatiste.

Partidele concurente sunt îngrijorate de urcarea "Mişcarea Cinci Stele" în preferinţele alegătorilor. Mario Monti a spus joi că Grillo ar trebui să-şi ţină mitingurile în pieţele din Grecia unde ar putea găsi "destui neo-fascişti", iar Berlusconi a declarat că 80% din membrii partidului lui Grillo sunt din "aripa extremistă stânga".

Beppe Grillo şi-a fondat partidul strângând semnături prin reţelele de socializare în urmă cu trei ani şi refuză să apară la televiziuni.

Doi analişti citaţi de Demos au descoperit în urma unui sondaj că 32% dintre membrii din Mişcarea Cinci Stele se declară de centru-stânga sau stânga iar 28% spun că se consideră de centru-dreapta sau dreapta. Publicaţia citată mai sus susţine că această creştere în popularitate a unei noi mişcări în Europa de vest este fără precedent.

"Combinaţia dintre retorica sa carismatică, reformistă şi puterea noilor căi media de a ajunge la public în afara graniţelor tradiţionale jurnalistice s-a dovedit a fi un cocktail letal, transformându-l într-un inamic redutabil", a declarat Jamie Bartlett, autorul reportajului din Demos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO