Business Internaţional

Cum a ajuns Maria Sharapova de la refugiat în Siberia la cea mai bogată sportivă din lume

Cum a ajuns Maria Sharapova de la refugiat în Siberia la...
20.06.2015, 21:06 8628

Maria Sharapova, jucătoarea de tenis care la numai 17 ani a reuşit să câştige finala de la Wimbledon, impunându-se în faţa numărului 1 mondial de la vremea respectivă, Serena Williams, a ajuns în prezent cea mai bine plătită sportivă din lume, scrie The Richest. 

Maria Sharapova are o avere estimată la 195 de milioane de dolari anul acesta. Bloomberg titrează despre Sharapova că s-a menţinut pe poziţia a doua în clasamentul feminin. “Puţini oameni din istoria acestui joc au capacitatea să lovească mingea atât de <<curat>> cum o face ea, din ambele părţi ale terenului. Maria poate juca la fel de bine atât pe un teren cu gazon, cât şi pe unul sintetic. Cu toate astea, Sharapova stă în umbra Serenei Williams, jucătoarea numărul 1 în lume, poate din toate timpurile” , scrie Bloomberg.

“Îţi doreşti să joci împotriva celei mai bune, iar ea este cea mai bună”, a declarat Sharapova despre Serena Williams.

La fel ca Williams, care a crescut jucând tenis pe terenurile din Compton, California, Sharapova a lucrat din greu pentru evoluţia sa. Părinţii săi au fugit în Siberia, la patru luni de la explozia care a avut loc la Cernobîl în 1986, după ce peste oraşul lor, Gomel, începuseră să se aşeze valuri de radiaţii. Pe parcursul următorilor ani, Sharapova devenea cunoscută în toată Rusia, adaugă Bloomberg.

Când Sharapova avea doar 6 ani, Martina Navratilova, fostă jucătoare de tenis, a remarcat-o pe un teren de tenis în oraşul-staţiune Soci şi i-a recomandat să-şi împacheteze lucrurile şi să se înscrie la  Academia de Tenis a lui Nick Bollettieri, din Florida. “Singurul lucru pe care mi-l amintesc de atunci este împachetatul cărţilor”, spunea Sharapova într-un documentar ESPN despre copilăria sa. “I-am spus mamei mele că trebuie să mă asigur că am cu mine o parte din ţara mea”.

 „Nu plec acasă fără să obţin o a doua şansă. Nu asta mă reprezintă. Sunt un competitor

Mama sa nu a putut obţine o viză, aşa că Sharapova şi tatăl ei, Yuri, au început o nouă viaţă de unii singuri. De-a lungul copilăriei sportivei, tatăl acesteia a avut câteva job-uri pentru a putea să-i plătească studiile academice. Din cauza programului său, rareori s-au putut vedea pe parcursul unei zile în care Yuri îi lăsa fiicei mâncare pregătită pentru a şi-o încălzi singură. “Mi-am petrecut mult timp de una singură”, a mai spus Maria în documentar.

Însă toate sacrificiile au meritat, iar planul lor a funcţionat. La începutul anului 2000, Sharapova a devenit o sportivă de senzaţie. A avut parte de admiraţia compatrioţilor ruşi şi de cea a Annei Kournikova, un fenomen la acea vreme. Determinarea Mariei Sharapova a ajuns la un nivel mult mai ridicat faţă de cel al Annei Kournikova. La doar 17 ani a reuşit să o învingă pe Williams în 2004 în finala de la Wimbledon. Cariera sa a luat amploare, iar victoriile au venit una câte una: în 2006 a învins-o pe Justine Henin în finala de la U.S. Open, în 2008 a câştigat titlul de la Australian Open, în 2012 a câştigat finala de la Roland Garros, iar în 2014 a obţinut pentru a doua oară o victorie la French Open, de data aceasta jucând împotriva româncei Simona Halep.

După ce a pierdut finala Australian Open de anul acesta, în care a jucat cu Serena Williams, Sharapova spune că: “Într-adevăr, n-am câştigat jocurile împotriva ei de prea multe ori, însă, de vreme ce am ajuns să fiu în competiţie cu ea, înseamnă că fac ceea ce trebuie. Nu plec acasă fără să obţin o a doua şansă. Nu asta mă reprezintă. Sunt un competitor”.

În 2012, Sharapova a deschis Sugarpova, o linie de dulciuri, iar ulterior şi-a creat propriul brand de haine şi accesorii. A cheltuit 500.000 de dolari din propriile venituri pentru a-şi fonda compania prin care a vândut 30.000 de pungi de bomboane online doar în primele luni de la lansare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO