Business Internaţional

Cum a dat in clocot laptele Parmalat

05.01.2004, 00:00 576



Grupul italian de produse lactate Parmalat a fost declarat insolvabil la sfarsitul lunii decembrie, insa itele afacerii raman incurcate. Autoritatile italiene care ancheteza prabusirea companiei spera ca documentele confiscate de la sediul unei divizii a acesteia vor aduce mai multe clarificari.



Anchetatorii au fost uimiti de metodele rudimentare folosite pentru a ascunde fraudele din ultimii ani. "Si un novice si-ar fi dat seama ce se petrece", a declarat un procuror care ancheteaza cazul.



Desi au existat transferuri complexe de fonduri, acestea au fost sustinute prin tehnici foarte simple. Timp de mai multi ani, documentele erau falsificate prin scanare, iar apoi erau trimise prin fax de mai multe ori, pentru a parea autentice. Semnaturile erau preluate de pe documente oficiale si copiate pe documentele noi, dar false.



Si, de patru ori pe an, cand Parmalat publica rezultatele trimestriale, situatiile financiare si tranzactiile erau modificate astfel ca auditorii sa nu observe lipsa banilor. In ultimii 4 ani, toate operatiunile ilegale erau realizate prin divizia Bonlat.



Cu toate acestea, primele semne ale unor ilegalitati nu au aparut decat acum vreo doua saptamani, cand Parmalat a declarat ca Bank of America a negat ca Bonlat ar detine un cont in valoare de 3,9 milioane de euro. Se pare ca Gianfranco Bocchi, vicepresedinte al Parmalat, a falsificat o scrisoare care atesta existenta acestui cont.



Anchetatorii spun ca o serie de alte documente au fost distruse, la ordinul lui Tanzi, in zilele care urmat anuntului bancii americane. Tonna a declarat ca nu are nici o legatura cu distrugerea documentelor incriminatoare.





Drumul scurt spre faliment



In urma anuntului Bank of America, Parmalat s-a apropiat in mare viteza de faliment, iar presedintele companiei, Calisto Tanzi, si sapte directori executivi ai companiei au fost arestati.



Cercetarile au fost extinse, astfel ca acum se investigheaza lipsa a cel putin 8 miliarde de euro. Bancilor din SUA, America de Sud si Italia, care se pare ca au avut legaturi cu marele producator de lactate, li s-a cerut sa coopereze cu autoritatile. In cele din urma, pe 27 decembrie, un tribunal din Parma a declarat ca grupul italian este insolvabil.



Calisto Tanzi, fostul presedinte al Parmalat, aflat in prezent in inchisoare, a recunoscut ca si-a insusit 500 milioane de euro din fondurile companiei si ca stia de inregistrarile contabile ilegale. El adauga insa ca incepand cu anul 1998 l-a lasat pe Fausto Tonna, directorul financiar, sa se ocupe de rezolvarea problemelor dificile cu care se confrunta Parmalat. Autoritatile conidera ca Tanzi a sustras cel putin 800 milioane de euro pentru a finanta afacerile familiei sale. La randul sau, Tonna a dat vina pe Tanzi, spunand ca acesta a instigat la frauda.



Si operatiunile desfasurate de Grant Thornton, fostii auditori ai Parmalat, au intrat in vizorul autoritatilor italiene, dupa ce Lorenzo Penca si Maurizio Bianchi, presedintele si respectiv partener la divizia italiana a firmei de audit, au fost retinuti miercurea trecuta. Cei doi sunt acuzati ca nu au dezvaluit unele neregularitati din situatiile financiare a doua companii offshore, Curcastle si Zilpa, din Antilele Olandeze, si ca au falsificat rezultalele auditarii situatiilor diviziei Bonlat.





Scopul scuza mijloacele



Frauda a avut un dublu scop, potrivit anchetatorilor. In primul rand, trebuiau ascunse pierderile diviziilor din America Latina ale grupului Parmalat, prin "umflarea" valorii activelor detinute de acestea. In acelasi timp, sume importante erau canalizate spre afacerile familiei Tanzi, prin cele doua companii: Curcastle si Zilpa.



Incepand cu anul 1990, situatiile financiare ale companiei au fost verificate "cu mare grija" de firma de audit Grand Thornton.



In 1999, a aparut o problema: potrivit legii italiene, auditorii trebuiau schimbati, asa ca locul companiei Grant Thornton a fost luat de Deloitte & Touche. Ca urmare, a fost creata Bonlat, o noua companie care sa inlocuiasca Zilpa si Curcastle, ce urma sa fie auditata de Grant Thornton. Tonna, directorul Bonlat, a inceput sa falsifice documente considerand ca auditorii nu le vor verifica.



Tot mai multe tranzactii erau derulate prin intermediul Bonlat si a altor divizii auditate de Grand Thornton. In 2002, acestia verificau 49% din activele si operatiunile Parmalat, fata de 22% in 1999, desi doar 17 din cele 137 de unitati ale Parmalat erau auditate de Grand Thornton.



Deloitte nu a pus la indoiala corectitudinea situatiilor financiare auditate de Grand Thornton, astfel ca rezultatele financiare pe anii 1999, 2000, 2001 si 2002 au fost considerate corespunzatoare realitatii.



Autoritatile nu stiu inca pana unde s-a mers cu falsificarea documentelor. Situatiile financiare pe anul 2002 fac insa putina lumina: se pare ca au fost create extrase de cont false, fiind implicate mai multe banci si companii.



Grand Thornton cerea acestora sa confirme existenta unor conturi, insa scrisorile nu ajungeau la destinatie, deoarece cei de la Parmalat, responsabili cu expedierea scrisorilor, nu le trimiteau. Dupa un timp, auditorii primeau raspunsul prin fax: scrisori false, potrivit procurorilor italieni.



La fel s-au petrecut lucrurile si cu cei 3,9 miliadre de euro ai Parmalat. Pe 20 decembrie 2002, Grand Thornton a cerut Bank of America sa confirme existenta contului, insa scrisoarea a fost data "in grija" angajatilor de la Parmalat, pentru a o expedia. Pe 6 martie, Grant Thornton a primit raspunsul prin fax, confirmandu-se existenta contului. Potrivit lui Tonna, Bank of America a fost aleasa "in mod arbitrar".



Pe 31 ianuaria, auditorii cereau unei companii cubaneze, Cubana Importadora de Alimentos, confirmarea unei datorii de 620 milioane de dolari, echivalentul a 300.000 de tone de lapte praf vandut acesteia de Bonlat. Presedintele companiei, Pedro Alvarez, a negat incheierea unei astfel de tranzactii, spunand ca nu a trimis niciodata o scrisoare companiei italiene prin care sa confirme ca are fata de aceasta o datorie de 620 milioane de dolari.



Acestea sunt doar cateva exemple, angajatii Parmalat utilizand "metoda scannerului si a faxului" si in multe alte situatii, pentru a sterge urmele.



Parmalat este suspectata de ilegalitati si in ceea ce priveste investitia, in valoare de aproape jumatate de miliard de euro, intr-un fond obscur din Insulele Cayman, numit Epicurum. Cei 496 milioane de dolari nu au putut fi recuperati nici pana in prezent. Exista puternice suspiciuni ca banii nu mai exista si ca au fost folositi intr-o operatiune de spalare de bani. Autoritatea italiana de reglementare a pietelor financiare, Consob, a inceput o ancheta pe 31 octombrie.





Tanzi isi pune la bataie averea



Tanzi a declarat ieri ca este dispus sa predea noii conduceri a companiei averea sa personala si pachetul de actiuni Parmalat pe care le detine. Fabio Belloni, avocatul lui Tanzi, a afirmat ca oferta acestuia reprezinta un "semn de buna credinta". Enrico Bondi, noul presedinte, a declarat insa ca Tanzi incearca sa castige increderea autoritatilor. Bondi, specialist in "salvarea" companiilor cu dificultati financiare, investigheaza anvergura fraudei si incearca, in acelasi timp, sa recupereze cat mai mult din fondurile "disparute".



"Nu sunt decat gesturi inutile, care nu sunt de mare ajutor actionarilor, detinatorilor de obligatiuni Parmalat si a altor creditori ai companiei", a declarat pentru The Washington Post o sursa apropiata investigatiilor. "Nu ar ajuta la nimic ca Tanzi sa ofere active probabil fara nici o valoare si iachturile personale".



Investitorii din toata lumea au fost afectati de acest scandal. Actiunile companiei a carei capitalizare bursiera atinsese la un moment dat, in zilele ei bune, 3,2 miliarde de euro, au fost suspendate de la tranzactionare de la sfarsitul lunii decembrie si nu mai au nici o valoare. Detinatorii de obligatiuni, printre care se numara mai multe banci americane importante, au de asteptat pentru a recupera cele 7 miliarde de euro date cu imprumut companiei falimentare.





Cine sunt arestatii



Calisto Tanzi - Fondatorul companiei si fostul director executiv si presedinte. Este detinut in inchisoarea din Milano.



Fausto Tonna - Fostul director financiar al Parmalat, si membru in consiliul de administratie; una dintre "mintile sclipitoare" care a pus la cale frauda.



Gian Paolo Zini - Partener la firma de avocatura Zini & Associates, cu sedii in New York si Milano, si consilier al Parmalat. Impreuna cu Tonna a organizat operatiunile ilegale, potrivit procurorilor.



Luciano Del Soldato - Angajat cu vechime in departamentul financiar si adjunct al lui Tonna; membru in consliul de administratie si, pentru o scurta perioada, director financiar.



Lorenza Penca si Maurizio Bianchi - Presedinte si, respectiv, partener la divizia italiana a firmei de audit Grant Thornton. Bianchi a fost responsabil cu auditul companiei Parmalat si a diviziilor acesteia, printre care si crea din Insulele Cayman, Bonlat Financing.



Gianfranco Bocchi si Claudio Pessina - Angajati ai departamentului financiar, subalterni ai lui Tonna. Acesta i-ar fi spus lui Bocchi sa ia toate documentele legate de Bonlat acasa si sa le distruga.



Giovanni Bonici - In prezent, manager al diviziei Parmalat din Venezuela. La inceputul anilor '90 a lucrat in departamentul financiar. Impreuna cu Tonna, a fost unul din directorii Bonlat. Bonici era in Venezuela miercuri, cand au fost arestati ceilalti membrii din conducerea Parmalat, insa autoritatile cred ca se va intoarce in scurt timp in Italia si se va preda.





Tanzi nu s-a priceput la finante



Calisto Tanzi, cel care a transformat compania Parmalat dintr-o afacere de familie intr-una din cele mai mari companii ale Italiei a fost pentru mult timp mult mai putin mediatizat decat multi dintre colegii sai industrialisti. Recent, insa, scandalul ce a izbucnit in jurul gigantului din domeniul alimentar l-a adus in lumina reflectoarelor.



In ajunul anului nou, avocatul lui Calisto Tanzi, fostul director executiv al companiei Parmalat aflat in prezent in detentie, incerca sa rezume, in fata unei curti din Milano, faptele ce au generat scandalul din jurul companiei.



"Situatia poate fi descrisa dupa cum urmeaza: produse bune, finante proaste," declara avocatul Fabio Belloni. "Nu s-a priceput deloc la finante. Tanzi este un intreprinzator".



Situatia, insa, nu este atat de simpla. Desi nu s-au formulat inca in mod oficial acuzatii impotriva lui Tanzi, acesta a declarat in fata procurorilor italieni, in decursul celor aproape 20 de ore de interogatoriu de la arestarea sa pe 27 decembrie ca a utilizat in mod incorect aproape 500 milioane de euro din fondurile Parmalat in decurs de sapte pana la opt ani.



Din celula sa din inchisoarea San Vittore din Milano, Tanzi a recunoscut faptul ca era in linii mari la curent cu practicile contabile ilegale ce au generat, dupa estimarile sale, o gaura de 8 miliarde de euro in registrele companiei Parmalat, ducand in final la colapsul acesteia.



In decursul indelungatei sale cariere, Tanzi, in varsta de 65 de ani, a cultivat modelul omului de afaceri self-made, activ si practic, model tipic pentru regiunea de unde provine, Parma. Totusi, conform editiei din 1995 a Who's Who in Italy, Tanzi are o diploma in contabilitate.



In 1961, la varsta de 22 de ani, Tanzi a parasit Universitatea din Parma, unde studia economia, pentru a prelua afacerea tatalui sau dupa moartea acestuia.



In acea perioada, economia italiana se afla in plina dezvoltare, iar lumea imbratisa cu enuziasm modelele de indrazneata eleganta italiana simbolizate in principal de Giovanni Agnelli.



Tanzi avea propriile ambitii. Citand website-ul companiei Parmalat "Cateodata succesul unei companii este generat de o singura intuitie ce creeaza fundatia pe care se bazeaza ani de crestere si profit.. In cazul companiei Parmalat, punctul de plecare al proiectului ce a fost lansat cu 40 de ani in urma a fost laptele...".



Tanzi se afla in regiunea potrivita a Italiei, iar acest lucru l-a ajutat sa-si implineasca visurile. Parma este faimoasa pentru pastele, branza si sunca sa. Tanzi s-a bazat pe aceasta reputatie a regiunii sale natale, introducand in plus in anii '60 un revolutionar mecanism suedez de procesare a laptelui. Compania Parmalat, al carei nume este o combinatie dintre Parma si "latte" (lapte in italiana), devenea foarte rapid cea mai mare producatoare de lapte procesat din lume. Pe masura ce compania s-a extins in sectorul altor produse cum ar fi iaurturile, sucurile de furcte, sosurile vegetale si biscuitii, Parmalat a devenit sinonim cu Parma, in acelasi fel in care Fiat era sinonim cu Turin.



Tanzi monitoriza cu scrupulozitate activitatile companiei, finantand in acelasi timp unele proiecte comunitare locale, cum ar fi restaurarea frescelor catedralei din Parma.



Pe cand lideri ai sectorului de afaceri cum ar fi Carlo De Benedetti, Luciano Benetton si Silvio Berlusconi, viitorul prim ministru, erau tratati ca adevarate stele de cinema de catre media italiana a anilor '70 si '80, Tanzi ramanea in umbra.



Insa, intr-o tara in care politica, afacerile private si biserica catolica alcatuiesc adesea retele ciudate de legaturi de prietenie si asistenta reciproca, Tanzi si-a cultivat unele relatii high-profile.



Elicopterul companiei Parmalat cu care unii prelati catolici zburau in intreaga Italie cu binecuvantarea lui Tanzi era denumit "God's helicopter". In acelasi timp, expansiunea companiei Parmalat pe plan international, ce a inceput in 1974, a fost caracterizata de o anumita extravaganta. Anchetatorii spun ca atunci cand Tanzi intrevedea posibilitatea de a incheia o afacere acesta isi lua cu el intreaga familie.



Destul de multi membri ai familiei lui Tanzi erau prezenti in ierarhia companiei. Fratele lui Tanzi, Giovanni, fiul Stefano, fiica Francesca si nepoata Paola Visconti erau membri ai consiliului de conducere al companiei sau detineau pozitii importante in interiorul grupului. Stefano Tanzi este presedinte al clubului de fotbal Parma, de doua ori castigator al cupei UEFA in anii '90.



Totusi, conform declaratiilor lor, acestia nu au stiut nimic despre practicile lui Tanzi si ale directorilor financiari. Stefano Tanzi adeclarat ca nu-l vazuse pe tatal sau de mult timp si ca relatiile dintre ei erau destul de reci.



Desi scandalul se concentreaza asupra folosirii de catre Parmalat a unor companii offshore pentru a-si ascunde pierderile si a inventa active, si desi au aparut detalii legate de unele asa-zise tranzactii efectuate in America Latina, procurorii nu sunt inca satisfacuti de explicatia data de Tanzi cu privire la o calatorie de o saptamana pe care acesta a facut-o in afara Italiei de Craciun.



Procurorii banuiesc ca acesta a incercat sa ascunda urmele ce dezvaluiau practicile sale ilegale. Tanzi, insa, ripoteaza: "Nici macar nu am avut un telefon mobil cu mine".



Intre timp, anchetatorii incearca sa compare declaratiile lui Tanzi cu cele ale subordonatilor sai.





Americanii investigheaza implicarea bancilor in afacerea Parmalat



Bancile internationale au inceput sa resimta efectele scandalului Parmalat la sfarsitul acestei saptamani, cand Securities and Exchange Commission a anuntat ca va examina daca institutiile au dat dovada de neglijenta sau iresponsabilitate prin vanzarea obligatiunilor grupului.



In timp ce fondatorul Parmalat, Calisto Tanzi, este din nou audiat in inchisoarea din Milano unde este detinut, procurorii italieni s-au axat si ei asupra implicarii bancilor in scandal.



"Trebuie sa aflam daca au actionat intr-un mod neglijent, iresponsabil sau in alt fel", a declarat Lawrence West, director in cadrul Securities and Exchange Commission (SEC), publicatiei Corriere della Sera.



SEC a lansat propria investigatie cu privire la ceea ce a calificat drept "una dintre cele mai indraznete fraude financiare corporatiste din istorie".



Criza Parmalat a explodat in urma cu aproximativ doua saptamani, cand o noua echipa manageriala a dezvaluit lipsa a patru miliarde de euro din conturi, obligand grupul agro-alimentar sa solicite protectie fata de creditori.



Tanzi, care a demisionat din functia de presedinte luna trecuta, a indicat ca fondurile lipsa ar putea fi chiar de opt miliarde de euro si a recunoscut ca a deturnat 500 milioane de euro. Suma avansata de procurori este si mai ridicata, de zece miliarde de euro, ceea ce ar conferi scandalului Parmalat dimensiuni similare cu cele ale colapsului WorldCom, care inregistrat in mod incorect 11 miliarde de dolari in evidentele sale contabile.



Banci din mai multe tari au fost contactate pentru a oferi informatii, pe masura ce procurorii incearca sa scoata la lumina intreaga retea de fraude sistematice de care s-ar face vinovata compania, in opinia lor.



Bank of America s-a aflat printre cele aproximativ 20 de banci europene si americane care au vandut obligatiuni Parmalat cu o valoare de circa 8 miliarde de euro intre 1997 si 2002.



Obligatiunile grupului scadente in 2010 se tranzactioneaza in prezent la mai putin de 20% din valoarea nominala, iar actiunile, a caror valoare se apropie de zero, au fost suspendate pe o perioada nedeterminata de la tranzactionare.



Anchetatorii suspecteaza Bank of America ca ar fi organizat plasamente private pentru obligatiuni Parmalat de 500 milioane de dolari din 1997 si ca ar fi fost implicata si in structurarea altor activitati in numele grupului.



Luna trecuta, Bank of America a respins validitatea unui document potrivit caruia una dintre diviziile Parmalat ar fi detinut la aceasta institutie un cont de patru miliarde de euro.



Potrivit grupului italian, Bank of America a informat firma de audit Grant Thornton ca Bonlat Financing Corporation, o subsidiara Parmalat din Insulele Cayman, nu figureaza cu nici un cont in evidentele bancii.



Bancile creditoare din Italia sunt si ele cercetate pentru se descoperi ce informatii aveau despre starea financiara a grupului.



Potrivit agentiei ANSA, procurorii cred ca 250 milioane de euro, obtinute printr-o emisiune de obligatiuni in Brazilia in 2001, au ajuns in Malta prin intermediul unei subsidiare din Insulele Cayman a bancii spaniole Santander Central Hispano.





Viitor nesigur pentru AC Parma



Anunturile legate de iminenta vanzare a clubului de fotbal AC Parma de catre compania-mama a acestuia, Parmalat Finanziaria SpA, ce se confrunta cu o situatie financiara dificila, sunt incorecte, a declarat o sursa familiara cu situatia. "O actiune in acest sens este putin probabila in viitorul apropiat," a declarat sursa mai-sus mentionata.



Totusi, Enrico Bondi, noul sef al Parmalat, va trebui sa ia masuri urgente in contextul in care clubul se afla in pragul falimentului, iar intrunirea actionarilor acestuia, in cadrul careia urma sa se discute recapitalizarea sa, a fost amanata.



AC Parma se afla in prezent pe locul sase in cadrul campionatului italian de fotbal, conform website-ului clubului, urmand sa joace cu Inter Milan pe 10 ianuarie.



Oficialii clubului nu au putut fi contactati pentru comentarii.



Viitorul clubului era nesigur chiar inainte ca Parmalat sa se prabuseasca luna trecuta.



Stefano Tanzi, presedintele clubului, este implicat intr-un proces lansat de SEC , in cadrul caruia compania Parmalat este acuzata de a-si fi vandut datorii in timp ce era angajata intr-unul dintre cele mai ample si mai indraznete cazuri de frauda din istorie.



Familia Tanzi a achizitionat clubul in anul 1990. AC Parma a inregistrat o pierdere neta de 77 milioane de euro in anul financiar 2003 incheiat pe 30 iunie, conform rapoartelor media din Italia. Conform legislatiei italiene, daca acesta nu este recapitalizat, va fi lichidat. AC Parma datoreaza 54,5 milioane de euro proprietarului sau, Parmalat, dar nu-si poate onora datoriile.



Se pare ca Bondi nu este dispus sa uite de aceste datorii pentru ca aceasta masura nu ar fi pe placul altor creditori. Acesta ar putea decide sa obtina fonduri prin vanzarea unor jucatori, au sugerat ziarele italiene.



Patrick Nebiolo, directorul general al AC Parma, a declarat pentru media italiana ca se afla in cautarea unui nou sponsor pentru club.
anca.stoicescu@zf.ro;catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO