Business Internaţional

Cum a schimbat "Stăpânul Inelelor" Codul Muncii din Noua Zeelandă

Cum a schimbat "Stăpânul Inelelor" Codul Muncii din Noua Zeelandă

Autor: Radu Racu

27.10.2010, 13:26 137

Premierul Noii Zeelande, John Key a încheiat o înţelegere cureprezentanţi de la Hollywood, după negocieri de 11 ore, pentruturnarea a două filme care completează universul "Lord of TheRings", acord la care -a ajuns după ce autorităţile au acceptat săofere stimulente fiscale şi să modifice Codul Muncii, scrieFinancial Times.

"Cele două filme din seria Hobitul vor asigura noi locuri demuncă dar vor continua şi promovarea Noii Zeelande pe care StăpânulInelelor a făcut-o cu atât succes pe scena mondială", a declaratKey.

Înţelegerea cu studiourile Warner Bros va revitaliza turismul şiindustria cinematografică a ţării, într-o perioadă când relansareaeconomică întârzie. Studiourile americane vor cheltui 500 demilioane de dolari pentru producţia celor două filme din seriaHobitul - în care acţiunea se petrece înaintea evenimentelor dinStăpânul Inelelor - , iar autorităţile estimează că vor atrage încăun miliard de dolari în economie din servicii conexe.

Peisajele răpitoare prezentate în seria Stăpânul Inelelor auimpulsionat turismul din Noua Zeelandă. Potrivit autorităţilor, 10%din turiştii care au vizitat ţara au venit pentru a redescoperiuniversul filmului.

Proiectul "Hobitul" a suferit mai multe întârzieri după ceregizorul mexican Guillermo del Toro (seria Hellboy) a anunţat cănu vrea să mai facă filmul. Piedici suplimentare au apărut cândsindicatul actorilor a cerut un boicot după ce nu a obţinut minimumde condiţii solicitate.

Guvernul a anunţat că va introduce joi un nou act legislativ pentrudelimitarea contractorilor independenţi de persoanele care lucreazăexclusiv în industria filmului. Premierul Jey a anunţat că metodade acordare a reducerilor fiscale va fi schimbată astfel încâtWarner va putea economisi încă 7,5 milioane de dolari pentrufiecare film din seria Hobitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO