Business Internaţional

Cum Arabia Saudită ar putea să ajute Occidentul să pedepsească Rusia

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

28.03.2014, 00:02 3322

Dacă Europa ar bloca vânzările de energie ale Rusiei, ar putea să-şi facă rău singură deoarece este dependentă de gazele şi petrolul ruseşti şi ar rămâne probabil cu cicatrici dacă Moscova reuşeşte să găsească o modalitate de a-şi trimite combustibilul în China.

Dacă Occidentul vrea cu adevărat să îi facă rău preşedintelui Rusiei Vladimir Putin fără ca acest lucru să se întoarcă împotriva sa, există varianta ca puterile vestice să convingă Arabia Saudită să-i facă „munca murdară“, şi anume să mărească producţia de ţiţei pentru a reduce preţurile petrolului, sugerează un raport al Centrului pentru Studii Politice, citat de The Guardian.

În acest sens există un precedent. În 1979, nemulţumită că Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul, Arabia Saudită a mărit producţia de petrol determinând astfel scăderea preţului ţiţeiului la nivel mondial până la 20 de dolari pe baril (valoare calculată în funcţie de preţurile curente) la mijlocul anilor 1980.

Acum ar fi suficientă o scădere mult mai mică a preţurilor, de la 107 dolari pe baril, cât este nivelul din prezent, până la sub 90 de dolari pe baril, pentru a provoca probleme financiare şi economice severe Rusiei.

Arabia Saudită este singurul pro­ducător de ţiţei capabil să determine o asemenea scădere a preţurilor şi care şi-ar permite să facă o asemenea ma­nevră, dispunând de rezerve financiare de cel puţin opt ori mai mari decât ale Rusiei.

Autorii analizei cred că saudiţii ar putea fi dispuşi să facă o astfel de ma­nevră - care ar stimula şi creşterea eco­nomică mondială - pentru a îl pedepsi pe Putin pentru sprijinul acordat regimului lui Bashar al-Assad în Siria.

Un alt motiv ar putea fi dorinţa de reapropiere de Washington după ce dezmorţirea relaţiilor dintre SUA şi Iran a afectat relaţiile celei mai mari economii a lumii cu Arabia Saudită.

Analiştii se aşteaptă la scăderea preţului barilului de petrol cu 10 până la 12 dolari pe baril în următoarele luni, în condiţiile actuale. În 12 martie preşedintele Obama a autorizat vânzarea a cinci milioane de barili din rezerva strategică de petrol a SUA, ceea ce sugerează că guvernul american este foarte conştient de puterea preţului petrolului. Punerea pe piaţă a unor cantităţi suplimentare, la care s-ar adăuga majorarea producţiei Arabiei Saudite, ar putea avea un impact puternic asupra economiei Rusiei şi asupra rublei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO