Business Internaţional

Cum au ajuns gangsterii şi traficanţii de droguri să salveze zona euro

Cum salvează gangsterii zona euro
30.07.2010, 16:58 517

"Gangsterii, traficanţii de droguri şi cei care spală bani punumărul la stabilizarea financiară a zonei euro", considerăpublicaţia Wall Street Journal.

Conform publicaţiei, cererea mare de bancnote de 200 şi 500 de euroaduc Băncii Centrale Europene un "profit bunicel", care estebinevenit într-un moment de criză cum este acesta.

Bancnotele de valoare mare fac din ce în ce mai mult din euro"moneda preferată pentru economiile subterane şi pentru cei carepreferă să îşi păstreze anonimatul în tranzacţiile financiare şiinvestiţii", este de părere Willem Buiter, economist şef în cadrulCitigroup.

Prin emisiunea de astfel de bancnote, BCE iese "foarte profitabil",astfel de emisiune fiind realizată la costuri apropiate de zero,comparativ cu emisiunile de monedă metalică.

La intrarea bancnotelor şi monedelor euro în circulaţie, înianuarie 2002, valoarea totală a bancnotelor de 500 de euro seridica la 30,8 miliarde euro. În prezent valoarea totală a acestorbancnote este de 285 miliarde euro, rata medie anuală de creştere aemiterii fiind de 32%.

Ca valoare, 35% din bancnotele emise de BCE au cea mai maredenominare, de 500 de euro, chiar dacă puţini oameni au văzut oasemenea bancnotă.

În 1998, Gary Gensler, la acea vreme oficial al Trezorerieiamericane, şi-a exprimat public temerile privind concurenţa pe careo astfel de bancnotă ar aduce-o celei mai mari bancnote americane,cea de 100 de dolari, dar şi avantajele unei astfel de bancnotepentru infractori. Acesta a indicat faptul că 1 milion de dolari,format din bancnote de 100 de dolari, ar cântări aproape 10kilograme, în timp ce 1 milion de dolari, format ipotetic dinbancnote de 500 de dolari ar cântări doar 2 kilograme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO