Business Internaţional

Cum dispare o întreagă piaţă în câteva luni

Cum dispare o întreagă piaţă în câteva luni

Autor: Gabriel Razi

03.02.2011, 23:45 25

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că judecătorii CurţiiConstituţionale de la Budapesta nu vor putea opri reformasistemului de pensii, scrie Budapest Business Journal.

Deşi a readus în mod brutal activele fondurilor de pensiiprivate sub controlul guvernului, Orban a salutat "actul de curajal celor care cred că se pot descurca fără ajutorul statului".

Reforma sistemului de pensii face parte din setul de măsuriatipice luate de executivul condus de Viktor Orban la sfârşitulanului trecut pentru a aduce bani la buget în încercarea de areduce deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de autorităţile dela Bruxelles.

Peste 100.000 de unguri, 3,3% din totalul contribuabililor,şi-au manifestat dorinţa de a rămâne clienţi ai fondurilor privatede pensii, cu toate că îşi vor pierde două treimi din contribuţiilefăcute.

Doar ungurii bogaţi au decis să rămână doar cu pensiileprivate

Ungurii care au decis să rămână clienţi ai companiilor privatede asigurări deţin active de 1,4 miliarde de dolari, aproximativ14% din totalul activelor deţinute de fondurile de pensii privateobligatorii.

Publicaţia maghiară Portofolio.hu estimează că doar opt din cele20 de fonduri de pensii private obligatorii vor îndeplini numărulnecesar de cotizanţi cerut de legislaţia din Ungaria.

Primele zece fonduri de pensii private obligatorii îşi vorpierde, conform calculelor Portofoliu.hu şi ale asociaţieiStabilitas, în medie 97% din clienţi.

OTP, cea mai mare companie de asigurări din Ungaria, care are unportofoliu investiţional evaluat la 2,4 miliarde de euro, va pierde735.000 de clienţi, doar 25.000 din clienţii săi urmând să continuesă îşi plătească contribuţiile la fondul de pensii privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO