Business Internaţional

Cum l-ar putea ajuta primăvara pe italianul Mario Draghi, şeful BCE, să scape de „problema germană“

Cum l-ar putea ajuta primăvara pe italianul Mario...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2017, 00:04 491
Problema germană a lui Mario Draghi, preşedintele BCE, s-ar putea „topi“ odată cu venirea primăverii, scrie Bloomberg.

De-abia intrase în noul an, când Draghi a fost asaltat de noi apeluri din partea celei mai mari economii europene de a pune capăt stimulentelor extraordinare adoptate de instituţia sa. Apelurile au venit în urma creşterii puternice a preţurilor pe perioada iernii.

Acum, când primăvara este în aer, tendinţa preţurilor s-a inversat, Germania înregistrând cel mai pronunţat declin al inflaţiei din 2013, ceea ce sugerează că efectele preţurilor energiei au mascat situaţia reală, aşa cum anticipaseră Draghi şi colegii săi.

Inflaţia din zona euro a încetinit de asemenea pentru prima dată în aproape un an luna trecut. Rata de 1,5% a creşterii preţurilor din martie s-a situat sub cea de 2% din februarie şi sub estimările economiştilor.

În acest context, strategii BCE susţin menţinerea programului de stimulente, cel puţin până la sfârşitul acestui an. „Să sperăm că criticile venite din partea presei, unor politicieni şi poate unei anumite părţi din economiştii germani s-ar putea reduce“, a declarat Louis Harreu, economist la Credit Agricole CIB.

Niciunul dintre cei 35 de economişti chestionaţi de Bloomberg nu a anticipat că rata creşterii anuale a preţurilor din Germania va încetini atât de mult în martie, la 1,5%, de la 2,2% în februarie.

Deşi rezultatul reflectă în parte sărbătorirea Paştelui în aprilie în acest an, acesta a urmat de asemenea unei reduceri semnificative a preţurilor petrolului.

Strategii din întreaga zonă euro au vorbit în favoarea menţinerii actualului calendar al programului de stimulente, ce presupune cheltuirea a încă 60 miliarde de euro pe lună până la sfârşitul anului.

Chiar şi guvernatorul băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a cărui susţinere nu a fost foarte fermă, a declarat că BCE ar trebui să-şi ducă mai departe programul de relaxare cantitativă în acest an.

Datele din Germania oferă o gură de oxigen Băncii Centrale Europene cu sediul în Frankfurt, dur criticată chiar în Germania.

Rămâne de văzut dacă scăderea inflaţiei ar putea de asemenea ajuta BCE să reducă aşteptările pieţei privitoare la o majorare de dobânzi. După conferinţa de presă a lui Draghi din 9 martie, şansele unei majorări în acest an crescuseră la peste 50%, înainte de a scădea la 35% la sfârşitul săptămânii trecute. Totuşi, într-un interviu acordat De Telegraaf, Knot a declarat că o primă majorare de dobânzi la începutul anului viitor „este mult mai apropiată de propriile mele aşteptări“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO