Business Internaţional

Cum poate fi salvat capitalismul european pentru toţi. Uniunea pieţelor de capital este vitală, urmând să simplifice accesul la multiple surse de finanţare pentru IMM-uri

Europa are mai multe IMM-uri decât şomeri. Foto: Hepta

Europa are mai multe IMM-uri decât şomeri. Foto: Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

10.09.2017, 21:57 593

La un deceniu după izbucnirea crizei financiare, capitalismul, un aranjament so­cial menit să ajute oamenii prin fur­ni­zarea de capital companiilor pentru a inova, a se dezvolta şi a crea locuri de muncă, încă nu funcţionează bine, scrie Xavier Rolet, CEO al LSE, într-un editorial din Financial Times.

Pe lângă faptul că duce la un protecţionism sporit, acest eşec creează o ameninţare clară pentru viitorul economic al Europei înseşi: UE nu creează nici companiile, nici locurile de muncă ale viitorului, avertizează Rolet. 

În timp ce 60% din cele mai va­lo­roase companii ale lumii vin din A­merica, sub 15% vin din Europa, în scă­dere de la 30% în urmă cu un deceniu. Iar China vine puternic din urmă. Cu şomajul în rândul tinerilor apropiat de 20%, a venit vremea reformării econo­miei europene astfel încât aceasta să funcţio­neze pentru toţi cei 500 de mili­oane de cetăţeni ai săi. Sectorul public nu mai poate asigura un număr în creştere de locuri de muncă, în timp ce ma­rile companii nu mai sunt creatoare nete de noi locuri de muncă de la criză. Europa are însă mai multe IMM-uri decât şomeri. Cele mai dinamice dintre acestea se laudă cu rate de creare de noi locuri de muncă pe doi ani de peste 40%. Potenţialul acestora de a trans­for­ma economia europeană este evident.

Problema capacităţii în scădere a Europei de a transforma start-up-uri dinamice în marile companii de mâine trebuie soluţionată, susţine şeful bursei londoneze. Sistemul european de finanţare a companiilor este eficient pentru marile companii care se bazează în principal pe datorii pentru a-şi onora obligaţiile, însă este fundamental neadecvat pentru susţinerea compa­niilor care sunt cel mai bine poziţionate pentru a genera creştere economică şi a crea noi locuri de muncă.

Pentru ca o economie să funcţioneze pentru toşi, capitalul trebuie să circule dinspre investitori către inovatori şi micile companii, în loc să vină dinspre banca centrală prin câteva bănci către mari companii.

Fiind extrem de inovatoare, IMM-urile creează locuri de muncă de calitate, crescând productivitatea.

În condiţiile în care SUA acţionează în sensul impulsionării capitalului, Europa trebuie să ia măsuri rapid.

Uniunea pieţelor de capital este vitală, urmând să simplifice accesul la multiple surse de finanţare pentru IMM-uri, scrie Pictet.

Prin recalibrarea sistemului fiscal astfel încât alternativele la finanţarea pe bază de datorii să aibă o şansă poate fi generată creştere economică de care să beneficieze cei mulţi, şi nu cei puţini, salvând astfel însuşi capitalismul în ultimă instanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO