Business Internaţional

Cum să împiedici un american să plătească cu cardul

Cum să împiedici un american să plătească cu cardul

Autor: Octavian Calei

09.09.2013, 10:27 2791

Diferenţele dintre sistemele de securizare americane şi cele europene ale cardurilor de credit împiedică de multe ori un cetăţean american să îşi achite nota de plată la comercianţii europeni, scrie The Wall Street Journal.

În ediţia de marţi a cotidianului Wall Street Journal, Brian M. Carney scrie despre tehnologiile divergente care au creat probleme turiştilor şi expaţilor americani în spaţiul european. În urmă cu o decadă, Europa a trecut de la sistemul cardurilor cu bandă magnetică la cel cu cip şi PIN. Acest lucru presupune efectuarea unei plăţi prin introducerea cardului într-un POS şi tastarea codului PIN, în loc de trecerea benzii magnetice printr-un aparat şi semnarea chitanţei, cum este în SUA.

În teorie, Visa şi Mastercard susţin că vânzătorii parteneri acceptă orice fel de card, fie cu cip, fie fără cip. Însă în realitate, lucrurile nu stau aşa.

Problemele pentru turiştii americani în Europa pornesc de la temerile comercianţilor care cred că dacă nu verifică codul PIN ar putea fi forţaţi să returneze banii dacă clientul contestă plata, ceea ce este fals. Conform înţelegerilor cu băncile, vânzătorii trebuie să folosească cea mai sigură metodă de plată de care dispun. Dacă dispun de un sistem cu cip şi PIN şi nu-l folosesc pot fi traşi la răspundere. Însă dacă nu este cazul, acceptarea unei plăţi cu semnătură pentru un card cu sau fără cip nu este mai riscantă pentru comerciant decât acceptarea unei plăţi cu introducerea codului PIN.

În SUA sunt în uz aproximativ 1,5 miliarde de carduri de credit şi doar câteva sunt cu cip.

Diferenţele dintre sistemele de securizare a cardurilor au apărut datorită abordării în mod diferit a problemei fraudei electronice de către SUA şi UE.

Europenii au introdus cardurile cu cip pentru a răspunde celor două mari ameninţări de fraudă cunoscute: falsificarea cardului şi furtul sau pierderea plasticului. În legislaţia europeană, dacă cineva îţi foloseşte cardul de credit sau de debit într-un magazin şi introduce corect PIN-ul, înseamnă că acea persoană a fost autorizată de către posesor să efectueze plata sau că ai fost neglijent în ceea ce priveşte protejarea codului PIN. Comerciantul şi banca nu au nicio vină, întreaga responsabilitate revenindu-i posesorului cardului.

În contrast, sub legislaţia americană, vina nu poate reveni posesorului de card aşa de uşor, motiv pentru care SUA a abordat o altă metodă pentru protecţia împotriva furtului electronic. Atunci când un card de credit emis de către o bancă americană este folosit, tranzacţia este verificată în timp real de către bancă conform unor algoritmi care iau în calcul nu numai balanţa din cont, dar şi cheltuielile stabilite şi obiceiurile de călătorie. Băncile americane au investit miliarde de dolari în sistemele de detecţie a fraudelor. Dacă detectează probleme, tranzacţia este blocată oriunde în lume, în timp real. Orice american care călătoreşte peste ocean şi foloseşte cardul în altă ţară fără să-şi informeze banca în prealabil, primeşte un telefon sau un email de la bancă în care este avertizat în legătură cu posibile activităţi frauduloase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO