Business Internaţional

Cum să vinzi un hotel din închisoare ca să-ţi plăteşti cauţiunea de 1,6 miliarde de dolari

Cum să vinzi un hotel din închisoare ca să-ţi...

Autor: Luciana Georgescu

24.08.2014, 15:02 2293

Subrata Roy, indianul care conduce Grupul Sahara cu operaţiuni în domeniul energetic, a scos la vânzare un hotel pentru a-şi plăti cauţiunea şi a fi eliberat din închisoarea Tihar, New Delhi, scrie Bloomberg Businessweek.

Subrata a fost condamnat pentru un câştig de 240 miliarde de rupii (3,95 miliarde de dolari), obţinut din vânzarea unor obligaţiuni convertibile, pentru care nu avea însă permisiune. Roy a argumentat că firma Shara a dus la îndeplinire un ordin de restituire a banilor colectaţi de la 30 de milioane de deponenţi.

Cauţiune pe care indianul trebuie să o plătească pentru a fi eliberat se ridică la 1,6 miliarde de dolari, o sumă mare chiar şi pentru Roy, care controlează 120 de companii şi 14.600 de hectare de pământ, motiv pentru care indianul a scos la vânzare  Hotelul Plaza de pe Fifth Avenue, New York. Pe 1 august 2013, un grup de trei judecători i-au oferit permisiune lui Roy să primească vizite în intervalul 6:00-20:00, pentru a stabili detalii privind vânzarea hotelului.

Grupul Sahara este pe punctul de a ajunge la o înţelegere cu sultanul din Brunei, Malaysia pentru hotelul de pe Fifth Avenue, precum şi pentru Dream Downtown Hotel din Manhattan şi Grosvenor Hotel din Londra, potrivit Wall Street Journal.

Cele două părţi nu au ajuns încă la un acord, însă anumiţi experţi critică iniţiativa sultanului de a prelua hotelul, după ce acesta a adoptat o lege islamică. În aprilie, ţara condusă de sultan a adoptat un cod penal care permite lapidarea pentru viol, adulter şi sodomie. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat că “aplicarea unei pedepse cu moartea pentru astfel de fapte contravine legii”.

În prezent, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din SUA militează împotriva preluării  hotelului Plaza de către sultan. “Locuitorii New York-ului trebuie să transmită un mesaj clar către sultan: să îşi conducă afacerile în altă parte”, a spus Ty Cobb, directorul Asociaţiei.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din SUA şi alţi critici ai sultanului vor să implementeze un plan. Într-o situaţie obişnuită, ar fi dificil pentru new yorkezi să împiedice preluare hotelului de către sultan, însă cu Roy în închisoare, cele două părţi pot organiza proteste pentru a amâna vânzarea şi a-i permite grupului Sahara să găsească un alt cumpărător. Timpul nu este de partea companiei conduse de Roy. Cu cât negocierile dureazp mai mult, cu atât Subrata Roy va sta o perioadă mai lungă de timp în spatele gratiilor din închisoarea Tihar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO