Business Internaţional

Cum se fac banii: cele mai mari companii de audit din lume au primit contracte de milioane de euro pentru a consilia Bruxelles-ul despre politica fiscală

Cum se fac banii: cele mai mari companii de audit din...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2018, 00:00 309

Grupul Big Four, care cuprinde cele mai mari companii de consultanţă financiară din lume, a obţinut contracte de milioane de euro de la Comisia Europeană în ultimii cinci ani pentru consiliere în domeniul taxelor. Acest lucru trezeşte îngrijorări despre existenţa unor conflicte de interese având în vedere implicarea companiilor - Deloitte, KPMG, EY şi PwC - în mai multe scandaluri de evaziune fiscală, scrie Financial Times.

Scandalul izbucnit în 2014, când au fost publicate documente privind practicile fiscale demne de un paradis fiscal ale Luxemburgului, a arătat că unele acorduri fiscale avantajoase pentru companii erau negociate  chiar cu ajutorul marilor firme de consultanţă.  În pofida controverselor, Big Four au primit aproape 8 milioane de dolari de la Directoratul General pentru Taxare şi Uniune Vamală al Comisiei Europene în 2016. PwC, Deloitte şi KPMG au primit alte 10,5 milioane de euro de la aceeaşi instituţie în ianuarie anul acesta pentru studii despre „diverse probleme privind taxarea şi vămile“, potrivit Corporate Europe Observatory, un grup de cercetare din Bruxelles.

„Cei care arată stupid în această afacere sunt cei de la Comisia Europeană. Ar fi putut face ceva mai mult decât să invite vulpile să dea sfaturi găinilor despre măsuri de siguranţă“, spune Karthik Ramanna, profesor la Universitatea Oxford. Departamentul de taxe al Comisiei a mai plătit aproape 7 milioane de euro către PwC, Deloitte şi EY în 2014 pentru servicii de management şi consultanţă în vederea „realizării unor studii şi analize comparative în diferite domenii privind taxele şi vămile“. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO