Business Internaţional

Cum se foloseşte Rusia de familiile teroriştilor pentru a-i înlătura pe aceştia

Cum se foloseşte Rusia de familiile teroriştilor pentru...

Autor: Maria Tufan

03.04.2016, 16:10 32078

Donald Trump, unul dintre principalii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, a fost aspru criticat după ce, într-un discurs public electoral, a explicat cum singura modalitate de a scăpa de terorism ar fi „eliminarea familiilor” acestora. Deşi republicanul a fost catalogat de mulţi drept o persoană lipsită de moralitate şi de simţ al legii, astfel de tactici sunt deja vechi de câteva decenii în Rusia, scrie The New York Times. 

Cu toate că nu au fost niciodată recunoscute oficial, strategiile Moscovei de a combate terorismul şi de a înnăbuşi răscoalele separatiştilor musulmani din Cecenia pot reprezenta cu uşurinţă un laborator de teste pentru ideile lansate de Trump. În conflictul din zona Caucazului, transformat în prezent într-o rebeliune islamistă, pentru serviciile de securitate ruseşti arestarea, torturarea şi omorârea rudelor celor implicaţi în lupte a devenit o rutină.  

Legăturile de familie care unesc teroriştii au început să fie analizate mai amănunţit săptămâna trecută, atunci când, poliţia belgiană a descoperit identităţile a doi dintre atacatorii implicaţi în atentatul din Bruxelles. Fraţii Ibrahim şi Khalid el-Bakraoui nu sunt singurii terorişti cu grad de rudenie, analiştii estimând că aproximativ o treime dintre aceştia au legături de sânge între ei.

Deşi legea nu permite acte criminale împotriva familiilor atacatorilor, în Cecenia rudele sunt folosite de zeci de ani drept „momeala” cu care sunt şantajaţi militanţii. În cazul în care aceştia nu trec în tabăra adversă, membrii familiei încep să dispară. Astfel, din anul 2000 şi până în 2005, numărul de cazuri nerezolvate privind dispariţiile a urcat de la 3000 la 5000, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului are deschise zeci de dosare. „Este vorba despre un abuz sistematic asupra membrilor familiilor insurgenţilor”, a explicat Ekaterina Sokirianskaia, analist la International Crisis Group şi expert în cazul Caucaz. „Se pot vedea într-adevăr rezultate pe termen scurt, dar eu nu le-aş numi un succes. Poţi preveni câteva episoade de violenţă în anumite momente, dar astfel de acţiuni nu fac decât să radicalizeze comunităţi întregi.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO