Business Internaţional

Cum şi-a pierdut clasa de mijloc din SUA supremaţia în faţa vecinilor canadieni

Cum şi-a pierdut clasa de mijloc din SUA supremaţia în...

Autor: Luciana Georgescu

27.04.2014, 17:57 1308

Clasa de mijloc din Canada încasează cele mai mari venituri din lume, depăşind nivelul celor din SUA, situaţie care atrage atenţia asupra inegalităţilor financiare din ce în ce mai accentuate, scrie Bloomberg BusinessWeek.

Miliardarii din Statele Unite ale Americii s-au îmbogăţit într-un ritm mult mai alert decât cei din alte ţări, în timp ce clasa de mijloc din SUA a înregistrat creşteri mai scăzute decât cele ale unor economii mai dezvoltate, potrivit unui sondaj publicat de New York Times. Începând cu anul 2000, salariile clasei de mijloc au crescut cu 19,7% în Marea Britanie, 16.2% în Irlanda, 13,9% în Olanda şi 4,1% în Spania, conform The Times.

SUA nu a înregistrat niciun fel de creştere a veniturilor, în timp ce salariile nete ale clasei mijlocii din Canada s-au ameliorat cu până la 19,7%, depăşind nivelul celor ale vecinilor din sud.

Tendinţele economice din ultimii 10 ani au indicat către situaţia actuală. În volumul “Capitalul în secolul XXI” al economistului francez, Thomas Piketty, sunt analizate interesele care stau la baza inegalităţilor financiare. Piketty subliniază că veniturile celor mai bogate 1% din familiile americane au crescut exponenţial, comparativ cu cele dinainte şi după criza financiară. Diferenţele de venit au atins nivelul celor dianinte de Marea Criză Economică.

Motivele, argumentează economistul, sunt date de interesele politice. 

The Times citează 3 factori care au contribuit la situaţia nefavorabilă în care se află clasa de mijloc din SUA:

1. Numărul americanilor, posesori de diplome, este mult mai redus decât cel din alte ţări. Persoanele cu vârste între 16 şi 24 de ani au obţinut punctaje mult mai mici la materii precum matematică sau ştiinţe aplicate, faţă de studenţii din Canada, Australia, Japonia şi Scandinavia.

2. O mică parte din creşterea veniturilor a mers către clasa de mijloc şi clasele sociale inferioare. Economia americană a beneficiat de mai multă bogăţie decât alte naţiuni, însă majoritatea averilor sunt deţinute de o parte foarte mică a populaţiei.

3. Guvernele canadiene şi europene sunt mai implicate în redistribuirea câştigurilor economice. Acest factor face referire directă la sistemul politic. Acele ţări unde clasele de mijloc au venituri mai mari beneficiază şi de salarii minime mai mari, mai multe taxe impuse asupra bogaţilor şi politici implementate cu scopul de a-i ajuta pe cei săraci. Astfel de măsuri nu sunt deloc populare în SUA, unde creşterea salariului minim şi extinderea beneficiilor medicale pentru cei sărmani continuă să provoace neînţelegeri.

Piketty anticipează o catastrofă, în situaţia în care lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie ca până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO