Business Internaţional

Cum şi-au împărţit Papandreou şi Karamanlis Grecia

Cum şi-au împărţit Papandreou şi Karamanlis Grecia

Autor: Iulian Anghel

07.11.2011, 16:52 1066

În istoria de 50 de ani a Greciei şefia guvernului a fost asumată de două principale familii, Karamanlis şi Papandreou - prima conducând un guvern de dreapta vreme de 14 ani, iar cea de-a doua guvernul de stânga, vreme de 15 ani. Şapte ani din această perioadă au fost ai dictaturii militare, iar patru ani, ţara a fost "neguvernată" - 11 ani în total. Ceea ce vrea să însemne că doar 10 ani într-o jumătate de secol(20%), puterea a fost deţinută de altcineva decât de cele două familii sau de "nimeni" precis.

Este o situaţie neîntâlnită în nicio altă ţară din Europa. La conducerea Greciei, familia Papandreou l-a avut pe Papandreou tatăl (Georgio), Papandreou fiul (Andreas) şi Papandreou nepotul (Geogio), cel care iese acum din scenă. În familia Karamanlis "tatăl" (Konstantinos) a fost premier de patru ori, dacă este să socotim şi perioada mai mare de 50 de ani pe care am luat-o aici în calcul, dar şi preşedinte al Greciei. Karamanlis nepotul (Costas) a fost doar premier. În ultimii 50 de ani, Grecia a avut doar opt premieri (persoane nu funcţii), dintre care doar pe trei nu i-a chemat Papandreou sau Karamanlis.

Alături de aceste două mari familii politice mari sunt două mai mici, Simitis, care a dat un premier (Konstantinos Simitis, între 1996 -2004) şi Venizelos (din care provine actualul ministru de finanţe). Primul Venizelos (Elefterios Venezelos) a ajuns premier al Greciei în 1920.

Jurnaistul Costas Douzinas în urmă cu puţină vreme într-un articol în The Guardian cum a funcţionat politica în Grecia şi ce este pe cale să se schimbe în ţară în urma cumplitei fundături în care a ajuns.

Douzinas explica atunci faptul că Grecia este perfect împărţită: pe de o parte sunt sunt politicienii, bancherii, evazioniştii şi "magnaţii", de o alta poporul. Ceea ce a reuşit să facă în ultimul an Papandreou, susţine el, este să fi desfiinţat clivajul stânga - dreapta. Acesta ar fi fost înlocuit cu clivajul "elite" şi "popor".

Iar poporul este pregătit acum să formuleze rechizitoriul istoriei, susţinea el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO