Business Internaţional

Cum stă fotbalul european la capitolul finanţe: cifră de afaceri de 11,7 mld. euro, pierderi de 1,2 mld. euro

 Cum stă fotbalul european la capitolul finanţe: cifră de afaceri de 11,7 mld. euro, pierderi de 1,2 mld. euro

Autor: Traian Terzianm

13.01.2011, 18:12 30

În timp ce veniturile totale ale celor 655 de echipe dindiviziile de top din Europa au urcat la un record de 11,7 miliardede euro (15,1 miliarde dolari), pierderile nete ale acestoraaproape s-au dublat, la 1,2 miliarde de euro. Principala cauză aufost cheltuielile "masive" pe salariile jucătorilor, scrie The WallStreet Journal.

Preşedintele UEFA Michel Platini a avertizat cluburile de fotbalcă se vor confrunta cu probleme serioase în cazul în care nureuşesc să ţină în frâu cheltuielile, după ce un nou raport aarătat că mai mult de jumătate din cele 655 de cluburi de top dinEuropa au raportat pierderi în 2009 .
De ani de zile, salariile exorbitante au fost acuzate că aduccluburilor probleme financiare. Studiind prima Ligă engleză între2005 şi 2009, compania de analiză Sporting Inteligence a constatatcă performanţele sportive sunt direct proporţionale cu cheltuielilecu salariile.
Astfel se explică de ce cluburile de top au ajuns să plătească înmedie 64% din venituri pe salarii în 2009, în timp ce 73 de echipedin întreaga Europă au cheltuit mai mult de 100% din veniturile lorpe salarii. Platini a spus că iniţiativa Financial Fair Play a fostsingura modalitate de a forţa cluburile să activeze în limitaposibilităţilor şi să ajute o parte din echipe să evite un dezastrufinanciar.

Normele, care se vor aplica tuturor cluburilor care se calificăîn competiţiile UEFA, sunt făcute pentru a crea un nivel maiechitabil, asigurându-se că un club nu cheltuie mai mult decâtcâştigă. Cluburile de top din Anglia, Italia şi Spania, care aucheltuieli foarte mari cu salariile, sunt şi cele mai îndatorate,în timp ce în Germania cluburile au bilanţurile echilibrate.

În conformitate cu normele Financial Fair Play, cluburile se vorconfrunta cu posibila interzicere de a participa la competiţiileeuropene din sezonul 2014-2015, în cazul în care cheltuie mai multdecât câştigă. În cazul în care noile norme intră în vigoare înprezent, 11 cluburi ar "putea" fi excluse din acest sezon al UEFAEuropa League şi Liga Campionilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO