Business Internaţional

Cum transformă embargoul lui Putin bucătăria rusă

Cum transformă embargoul lui Putin bucătăria rusă

Autor: Maria Tufan

13.03.2016, 00:25 2942
 

Embargoul extrem impus de Vladimir Putin asupra majorităţii produselor de import a afectat în mod dramatic peisajul bucătăriilor de top ale Moscovei, dominate până de curând de importurile de lux, scrie Wall Street Journal. Noi trenduri, însă, încep să ia naştere în arta culinară.

În restaurantul deschis anul trecut în capitala Rusiei al lui Vladimir Mukhin, bucătarul care i-a gătit şi lui Putin de trei ori, aproape fiecare opţiune din meniu este cultivată, crescută sau produsă pe pământ rusesc. Ceea ce chef-ul nu găseşte în magazinele autohtone, a început să producă chiar el, totul de la gemuri şi murături la carne afumată şi brânză. „Dacă eşti în Rusia, de ce să nu mănânci mâncare rusească?”, a adăugat acesta.

Mulţi din nevoie, alţii din solidaritate cu deciziile Kremlinului, bucătarii au început rând pe rând să adopte modelul de gătit „patriot”, îmbrăţişând aromele şi ingredientele crescute „acasă”. Schimbarea comportamentului culinar ar putea rămâne, astfel, una dintre cele mai mari moşteniri lăsate de politicile de izolare impuse de Putin. 

Deşi restaurantele de lux obişnuiau să gătească după modelul bucătăriilor franţuzeşti, japoneze şi italieneşti, interdicţiile de carne, peşte şi lactate provenite din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia şi Australia impuse în august 2014, nu au avut un impact atât de mare asupra afacerilor. O piaţă gri de bunuri re-etichetate intrau în Rusia prin Belarus şi Turcia, menţinând pe mesele bogaţilor foie gras-ul, prosciutto-ul şi stridiile. Mulţi importatori care auziseră zvonurile reuşiseră chiar să-şi încarce stocurile înainte de adoptarea embargoului.

Lovitura puternică a venit, însă, odată cu dezordinea economică din Rusia. Cu o rublă ajunsă la jumătate din valoarea sa în faţa dolarului, restaurentele moscovite s-au închis în masă, cifrele ajungând la 900 de localuri „moarte” la începutul lui 2015.  Cu toate acestea, chef-ii au găsit soluţii, iar antreprenorii locali spun că interdicţia a fost cea mai bună măsură luată pentru businessul lor.

Pe o listă de „inamici” deja extinsă cu Islanda, Albania, Muntenegru şi Liechtenstein, se aşteaptă să apară nume noi şi vara aceasta,  însă Putin îşi împinge locuitorii spre auto-suficienţă. Într-o scrisoare recentă adresată parlamentului, acesta cere o înteţire a sectorului agricol organic. „Rusia”, spune acesta, „ar putea deveni unul dintre cei mai mari furnizori de produse sănătoase, ecologice, curate şi de calitate.” Deşi pieţele gri şi negre continuă să supravieţuiască, contextul creat de Vladimir Putin ar putea aduce modificări serioase în istoria bucătăriei ruseşti.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO