Business Internaţional

Cum vor fi afectate companiile americane care îşi aduc acasă profiturile din străinătate sub noua reformă fiscală şi ce vor face cu banii

Cum vor fi afectate companiile americane care îşi aduc...

Autor: Catalina Apostoiu

19.01.2018, 00:06 573

Noua reformă fiscală din SUA a adus companiilor americane o mare parte din ceea ce şi-au dorit pe plan fiscal, însă multe multinaţionale vor fi nevoite să plătească un preţ, scrie Wall Street Journal.

Acestea trebuie să plătească o taxă unică de „repatriere“ a unor profituri estimate la 2.500 miliarde de dolari sau mai mult acumulate peste graniţe în ultimele trei decenii. Guvernul american estimează că va colecta 339 miliarde de dolari din această taxă în următorul deceniu.

Potrivit unei analize a WSJ, 311  mari companii tranzacţionate public ar putea genera aproape 250 miliarde de dolari din acea sumă. Taxa va afecta însă în mod diferit industriile şi companiile.

Companiile cu cele mai mari profituri în străinătate sunt Apple şi Microsoft din industria tech, Pfizer şi Johnson & Johnson din sănătate, P&G şi Coca-Cola din industria alimentară, General Electric şi United Technologies din industrie, Citigroup şi  JPMorgan din sectorul bancar, Exxon şi Chevron din energie.

O analiză a Zion Research Group estimează valoarea totală a profiturilor acumulate de companiile incluse în S&P 500 la aproximativ 2.800 miliarde de dolari. Aceste profituri sunt în mod disproporţionat generate de companii tech, cu 38% din total, şi din healthcare, cu 23%. Industriile mai puţin profitabile şi în mare măsură locale reprezintă mult mai puţin.

Numai câteva dintre cele mai mari companii sunt responsabile pentru o parte disproporţionată din profiturile acumulate în afara SUA. Taxele pe care companiile le vor plăti pentru aceste profituri vor varia întrucâtva, în funcţie de mărimea profiturilor şi de modul în care au fost acestea investite. Companiile trebuie să plătească 15,5% pe active lichide şi 8% pentru alte active.

Rămâne de văzut ce vor face companiile cu cash-ul din străinătate odată ce îl vor putea folosi în SUA fără taxe adiţionale. Autorităţile speră că acestea vor investi banii în SUA pentru a-şi extinde producţia şi a crea joburi. Economiştii şi mulţi investitori se aşteaptă la dividende mai mari şi răscumpărări de acţiuni.

Apple, compania americană cu cele mai mari profituri protejate în străinătate, s-a angajat să inves­tească peste 30 miliarde de dolari pentru a-şi extinde opera­ţiunile americane în urma reformei fiscale, chiar în condiţiile în care va plăti o sumă estimată la 38 miliarde de dolari în contul taxei pentru repatrierea profiturilor, potrivit Financial Times.

Producătorul de iPhone-uri a declarat că în urma investiţiilor, care includ un nou campus american, centre de date şi peste 20.000 de noi locuri de muncă, „contribuţia directă“ din partea sa la economia americană se va ridica la 350 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Angajamentul gigantului Apple este cel mai important făcut de o companie americană de la aprobarea reformei fiscale de către preşedintele Trump. Trump şi-a asumat meritul pentru ceea ce a descris drept „o victorie uriaşă pentru muncitorii americani şi SUA“.

Totuşi, Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat pentru ABC News că reforma fiscală este doar în parte motivul din spatele deciziei companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO