Business Internaţional

Cupa Mondială de Fotbal din Rusia: se încinge bătălia previziunilor privind câştigătoarea

Cupa Mondială de Fotbal din Rusia: se încinge bătălia...

Autor: Catalina Apostoiu

13.06.2018, 00:06 882

Cupa Mondială de Fotbal reprezintă întotdeauna o rară ocazie de testare a modelelor de predicţie folosite de economişti. Pentru ediţia de anul acesta a evenimentului sportiv, găzduit de Rusia, modelele de prognoză variază, la fel şi numele echipei câştigătoare.

Ultimii care s-au înscris în cursa pre­dicţiilor sunt analiştii gigantului ame­ri­can Goldman Sachs, care au găsit că Bra­zilia va fi campioană, potrivit CNBC. Goldman Sachs dă astfel Brazi­liei 18,5% şanse de câştigare a Cupei, următoarea cel mai bine poziţionată fiind echipa Franţei, cu 11,3% şanse.

Cât priveşte restul echipelor participante la Campionatul Mondial din acest an, se pare că nu vor exista prea multe surprize.

O echipă multinaţională de analişti de la banca japoneză Nomura dă puţine şanse echipei lor naţionale, notând că Japonia şi-a demis recent antrenorul şi că „analiza noastră istorică sugerează că echipele care fac acest lucru au per­for­manţe slabe”, potrivit Financial Times.

Strategii de la Nomura concluzio­nează recurgând la analize aprofundate că Franţa va învinge Spania în finală şi că Brazilia se va situa pe locul trei.

Prostii, spun analiştii de la banca elveţiană UBS. Instrumente econo­me­trice pe care strategii băncii le folosesc pentru a selecta acţiuni arată că Ger­ma­nia va avea cele mai multe şanse de a câştiga Cupa.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, dă Germania drept câştigă­toare. Potrivit Commerzbank, Ger­ma­nia are 18% şanse de a câştiga titlul, pe locul doi ca probabilitate si­tuân­du-se Brazilia, cu sub 13%, urmate de Spania, Argentina şi Franţa. Anglia are 6,2% şanse, scrie Bloomberg.

Danske Bank, ultima bancă eu­ropeană care a intrat în hora pre­dic­ţi­ilor, susţine că nu Germania, ci Bra­zilia va câştiga titlul în Rusia. Ca şi Co­mmer­z­­bank, cea mai mare bancă daneză foloseşte o combinaţie de factori va­ria­bili şi apoi o introduce în mii de si­mulări pentru a anticipa echipa câşti­gătoare. Spre deosebire de banca ger­mană, Dans­ke ia în calcul şi variabile eco­­nomice cum ar fi PIB-ul pe cap de locuitor.

Modelul folosit de Danske conferă Braziliei 17% şanse de a obţine titlul în Rusia pe 15 iulie.

 Argentina şi Germania au fiecare 12% şanse, în timp ce Spania, Franţa şi Belgia au 7% şanse.

Fanii care vor un rezultat diferit pot apleca urechea la banca olandeză ING, care-şi pune banii pe Spania, potrivit Financial Times.

Divergenţa de opinii cu privire la cine va câştiga ediţia din acest an a Campionatului arată probabil că economiştii nu deţin toate răspunsurile.

Istoric, Campionatul Mondial are potenţialul de a fi imprevizibil, iar această ediţie promite să nu difere din acest punct de vedere.

În pofida tuturor analizelor, scrie Bloomberg, merită să-ţi reaminteşti cuvintele fostului atacant al Angliei Gary Lineker: "Fotbalul este un joc simplu. Douăzeci de bărbaţi aleargă după o minge timp de 60 de minute, iar la sfârşit nemţii ies întotdeauna învingători".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO