Business Internaţional

Cupa Mondiala de Rugby ridica PIB-ul Australiei

08.10.2003, 00:00 27



Cel mai important eveniment sportiv al anului 2003, Cupa Mondiala de Rugby, este asteptat sa aduca Australiei, celei ce va gazdui acest eveniment, beneficii economice in valoare de pOna la 1 miliard de dolari australieni (680 milioane de dolari).



Aproape jumatate din aceasta suma va reveni statului New South Wales, in capitala acestuia, Sydney, jucOndu-se atOt meciul de deschidere cOt si finala, pe 22 noiembrie. Celelalte state australiene ce vor beneficia de pe urma acestui eveniment sunt Queensland si Victoria.



Desi impactul economic este mai redus decOt cel al Jocurilor Olimpice din 2000 gazduite de orasul Sydney, conform estimarilor economistului Stephen Halmarick Cupa Mondiala de Rugby va determina o crestere cu 0,2% a PIB al Australiei pe trimestrul ce se va incheia in luna decembrie.



Halmarick, ce conduce divizia de analiza economica si de piata a Australiei si Noii Zeelande a Citigroup, a declarat ca cea mai mare parte a beneficiilor economice vor rezulta din volumul de vizitatori straini, estimat la 40.000, ce vor ramOne in Australia pe perioada celor 6 saptamOni cOt dureaza campionatul.



Halmarick remarca faptul ca numarul vizitatorilor va fi mai mare decOt cel indicat de cifrele oficiale pentru ca multi vizitatori isi vor cumpara biletele prin intermediul rudelor si prietenilor din Australia.



POna in prezent au fost vOndute 2 milioane de bilete in valoare de aproximativ 136 milioane de dolari pentru cele 48 de meciuri ale cupei. Vor participa 20 de echipe, iar meciurile vor avea loc in 10 orase australiene, costurile ridicOndu-se la aproximativ 80 milioane de dolari australieni.



Halmarick remarca de asemenea faptul ca, spre deosebire de jocurile olimpice din 2000, intre meciurile din cadrul acestei cupe vor exista perioade mai mari de timp, ceea ce inseamna ca vizitatorii vor petrece mai mult timp si vor cheltui sume mai mari in Australia. Restaurantele, in special, se asteapta la profituri consistente.



Unii operatori din turism, insa, nu cred ca beneficiile vor fi pe masura asteptarilor. Rezervarile la hotel, de exemplu, sunt sub asteptari, multi vizitatori preferOnd sa fie gazduiti de rude sau prieteni din Australia. Unele hoteluri si-au redus tarifele in incercarea de a atrage cOt mai multi clienti.



Totusi, conform lui Halmarick, suporterii acestui joc sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult decOt turistii obisnuiti. Astfel, se asteapta ca sumele cheltuite de acestia sa se ridice la 400-500 de dolari australieni pe zi.



In afara de acest sector, beneficiile vor veni si din vOnzarea drepturilor de difuzare a meciurilor, din vOnzarea pachetelor internationale de calatorie si din contractele de sponsorizare. In ansamblu, beneficiile din aceste sectoare sunt estimate a se ridica la 102
milioane de dolari australieni.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO