Business Internaţional

Cursa pentru preşedinţie deraiază Franţa de pe drumul austerităţii

Cursa pentru preşedinţie deraiază Franţa de pe drumul austerităţii

Autor: Bogdan Cojocaru

27.04.2012, 00:05 360

Într-o Europă în care statele intră rând pe rând din nou în recesiune, Franţa se îndepărtează tot mai mult de austeritatea oferită de Germania ca soluţie la criza zonei euro. François Hollande, candidatul cu cele mai mari şanse la preşedinţia franceză, insistă tot mai mult pe ceea ce l-a făcut remarcat de Europa, pe creşterea economică şi nevoia ca aceasta să fie garantată de tratatele europene. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a întors spatele aliatului tradiţional, cancelarul german Angela Merkel, şi a anunţat că va supune referendumului ratificarea pactului bugetar propus de Germania.

"Germania trebuie să înţeleagă că tocmai creşterea ne va permite să rezolvăm o mare parte din problemele noastre", a declarat Hollande. El a cerut "o nouă Europă", unde să fie garantate "solidaritatea, progresul şi protecţia" şi a avertizat asupra rupturii dintre statele din nordul Europei şi cele din sud, scrie The Wall Street Journal.

Hollande a ameninţat că, dacă el va fi ales preşedinte, Franţa nu va ratifica în forma actuală tratatul fiscal prin care Germania vrea să înăsprească disciplina bugetară în Uniunea Europeană. În afară de Cehia şi Marea Britanie, toate statele UE au semnat acest tratat.

Politicienii germani insistă că actul, ratificat deja de unele ţări, nu va fi în niciun caz renegociat. "Vor fi renegocieri. Vor face parte din negocierile privind modificarea tratatului, ceea ce vreau, sau facem un nou tratat. Dar tratatul, în forma actuală, nu va fi ratificat de Franţa", a spus Hollande. Socialistul vrea ca actul să cuprindă reguli care să asigure creşterea economică în UE. Politicianul susţine că "mulţi" lideri europeni aşteaptă rezultatul alegerilor din Franţa pentru a-i sprijini planurile şi că va trimite, a doua zi după ce va fi ales preşedinte, prin scrisori ideile sale referitoare la cum poate fi stimulată economia în Europa.

Hollande nu vrea însă să pericliteze relaţiile cu Berlinul. El a indicat că prima vizită pe care o va face în străinătate în calitate de preşedinte al Franţei va fi în Germania şi a promis că va fi "ferm, dar prietenos" cu Merkel.

Sprijin neaşteptat pentru Hollande de la BCE

Hollande a sugerat că abordarea lui este susţinută de preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a cerut semnarea unui pact de creştere, deşi bancherul, ca şi Merkel, a subliniat nevoia ca statele să implementeze reforme structurale.

"În mintea mea persistă ideea că trebuie să avem un pact de creştere", a afirmat Draghi în faţa parlamentarilor UE, fără a preciza în ce ar costa acest act. El a recunoscut că tăierile de cheltuieli alimentează recesiunea, care în unele ţări ar putea dura mai mult de un an, dar a avertizat că guvernele nu trebuie să renunţe la reformele la care s-au angajat în condiţii de criză, scrie EUobserver.

"Suntem în mijlocul unui râu pe care trebuie să-l trecem, iar singura cale este să perseverăm", a spus Draghi.

După ce a insistat alături de Merkel asupra necesităţii adoptării de către Europa a pactului bugetar german, Sarkozy a promis că va supune referendumului introducerea în constituţie, aşa cum prevede tratatul fiscal, a unei reguli care să garanteze bugetul echilibrat. Ecourile acestei decizii s-ar putea amplifica într-o lovitură puternică dată planurilor de austeritate ale lui Merkel. Pactul fiscal va fi supus ratificării în Irlanda, stat care are antecedente în a bloca tratatele europene prin plebiscite.

"Dacă Senatul va bloca adoptarea regulii, atunci până la sfârşitul acestui an voi organiza un referendum pentru a întreba poporul francez ce crede", a declarat Sarkozy.

Germania pare să cedeze

Pactul fiscal german ar putea fi completat cu o anexă care să sugereze modalităţi de stimulare a economiilor, a declarat un oficial al guvernului de la Berlin, citat de Bloomberg.

Reţetele de creştere ar putea cuprinde paşi care trebuie urmaţi pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi reforme structurale. Acestea ar putea căpăta o formă finală până în iunie, când liderii G20 se vor reuni în Mexic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO