Business Internaţional

Curtea Supremă va decide dacă Theresa May poate iniţia procesul Brexit fără aprobarea Parlamentului

Curtea Supremă va decide dacă Theresa May poate iniţia...

Autor: Olimpia Nicolae

24.01.2017, 09:08 98

Curtea Supremă din Marea Britanie va decide în jurul orei locale 9:30 (11:30, ora României) în privinţa unei cauze de referinţă, dacă May se poate folosi de puterile sale executive cunoscute drept ”prerogative regale” pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona al UE şi va iniţia tratativele pentru Brexit.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a stabilit că procedura de ieşire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Guvernul Theresa May a sperat că va putea evita Parlamentul, astfel că a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, care va anunţa hotărârea definitivă în ianuarie.

Situaţia se poate transforma într-o problemă majoră pentru Theresa May, în contextul în care Parlamentul ar putea pune condiţii de genul menţinerii accesului Marii Britanii la piaţa internă a UE sau organizarea unui nou referendum pe tema acordului de părăsire a Blocului comunitar.

Premierul Marii Britanii speră să obţină un acord prin care să menţină accesul ţării la piaţa comunitară după Brexit, reducând însă contribuţiile bugetare şi alte obligaţii, inclusiv în materie de circulaţie liberă a cetăţenilor UE. Liderii europeni au atras atenţia că, în aceste condiţii, Marea Britanie nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO