Business Internaţional

Dacă România a tăiat TVA-ul la pâine la 9% pentru a descuraja evaziunea, Ungaria reduce taxa pe carnea de porc la 5% pentru a-şi proteja producătorii de importurile ieftine

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Motivul reducerii TVA este acela că fermierii unguri sunt dezavantajaţi la nivel competitiv de piaţa neagră şi importurile ieftine. Actualul TVA va face dreptate”

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Motivul reducerii TVA este acela că fermierii unguri sunt dezavantajaţi la nivel competitiv de piaţa neagră şi importurile ieftine. Actualul TVA va face dreptate”

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2013, 18:34 1422

Guvernul ungar va reduce de anul viitor TVA-ul pe porci vii şi carne de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5% pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine, iar premierul Viktor Orban, care caută să câştige un nou mandat în alegerile din primăvară, promite şi mai multe tăieri de taxe.

Reducerea TVA-ului pe carne de porc nu face parte din campania guvernului de a tăia tarifele la utilităţile publice şi nu are la bază considerente sociale, ci are ca scop protejarea locurilor de muncă, a explicat decizia guvernului premierul Orban. El a promis ungurilor ani „fantastici” dacă guvernul său va rămâne la putere, scrie Portfolio.hu.

TVA-ul la carnea de porc va fi redus începând cu 1 ianuarie 2014. Orban a spus că micşorarea are ca scop ajutarea crescătorilor de porci. „Vorbim de protejarea acelora care muncesc în producţie, şi, de asemenea, ar putea să scadă şi preţurile. Motivul reducerii TVA este acela că fermierii unguri sunt dezavantajaţi la nivel competitiv de piaţa neagră şi importurile ieftine. Actualul TVA va face dreptate”, a afirmat Orban.

El a asigurat că dacă guvernul reuşeşte să reducă şi TVA-ul cărnii de porc „la cântar”, vor urma ieftiniri, iar acesta este doar primul pas în tăierea TVA.  

„Este nevoie şi de alte măsuri, dar doar după evaluarea impactului celor de acum”, a spus premierul.

Ministrul dezvoltării rurale Sándor Fazekas a menţionat că taxele ar putea fi reduse şi pentru alte alimente, dar nu a dat mai multe detalii.

Legat de impactul reducerii taxei asupra veniturilor bugetare, Orban a precizat că guvernul a efectuat mai multe studii care arată un impact redus, iar răspunsul final în această problemă îl va da „viaţa”.

„Ne aşteaptă ani fantastici dacă ni se va acorda încredere în următorii ani”, a spus premierul făcând referire la alegerile din primăvară.

Carnea de porc are o pondere de aproape 45% în industria cărnii din Ungaria, comparativ cu 43% pentru pui, notează The Wall Street Journal.

 

Exporturile sunt la cote record

Deciziile legate de taxe vin în condiţiile în care statisticile privind comerţul extern arată o revenire promiţătoare. Atât exporturile cât şi importurile au crescut în septembrie, iar surplusul comercial a ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2011. Producţia industrială semnalizează, de asemenea, că economia este pe curs de revenire. Creşterea din primele trei trimestre este suficientă pentru contrabalansarea scăderii abrupte de la sfârşitul anului trecut, dar dacă impulsul persistă, industria ungară nu va rămâne anul acesta în recesiune.

Motivul care stă în spatele surplusului comercial excepţional de mare este reveninea exporturilor, care au ieşit hotărât de pe cursul stagnant pentru prima dată după 2011. Exporturile, ajustate sezonier, au atins cel mai ridicat nivel din istorie dacă sunt evaluate în euro.

Datele oficiale, preliminare, nu identifică motorul care stă în spatele creşterii substanţiale a exporturilor, dar Portfolio.hu sugerează că propulsorul principal sunt vânzările de autovehicule deoarece această industrie şi-a mărit în ultima vreme cel mai mult capacitatea de export.

Dacă în războiul declarat cu taxele Budapesta pare că face progrese, victorie anunţă banca centrală şi în lupta declarată a guvernului cu marile bănci, controlate în cea mai mare parte din străinătate. Sectorul bancar se va consolida pe termen mediu şi lung, iar unele dintre băncile străine vor ieşi de pe piaţă pentru a evita pierderile, ceea ce va lăsa instituţiilor mai mici de credit o cotă de piaţă mai mare, apreciază banca centrală a Ungariei.

 

Marile bănci cedează

Băncile se plâng că Budapesta le-a impus cele mai mari taxe din UE şi sunt forţate de guvern să accepte pierderi pentru a îmbunătăţi situaţia celor care au credite în monede străine. Guvernul acuză la rândul lui sectorul bancar că nu se implică în finanţarea economiei reale şi nu contribuie la revenirea şi creşterea acesteia. În aceste condiţii, Orban a promis că va aduce cea mai mare parte a sectorului bancar în mâini locale.

Guvernul creşte poverile care apasă pe băncile cu prezenţă mai veche şi favorizează băncile noi, a explicat Mihaly Patai, şeful subsidiarei ungare a băncii italiene UniCredit, citat de The Wall Street Journal. Băncile din Ungaria ar merge pe pierdere chiar şi fără taxele speciale impuse de guvern. Patru creditori mari au deja probleme grave, iar doi dintre ei nu-şi pot îmbunătăţi performanţa operaţională, a spus Patai fără a detalia.

Spre deosebire de jucătorii mari, băncile mai mici din Ungaria, unele deţinute parţial de stat, au o situaţie mai bună, cea mai mare parte dintre ele evitând pierderile anul acesta în condiţiile în care beneficiază de finanţare ieftină de la banca centrală prin programul “Creditare pentru creştere”, destinat ajutării firmelor mici şi mijlocii. Astfel de bănci controlează 20% din piaţa creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO