Business Internaţional

Dacă UE îi lasă pe ucraineni să se plimbe liber prin Europa, Polonia va fi cea mai afectată pentru că nu vor mai veni la muncă pe piaţa poloneză, ceea ce va pune presiune pe salarii

Dacă UE îi lasă pe ucraineni să se plimbe liber prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2018, 20:35 2180

Din 2004, de când a aderat la UE, Polonia înregistrează performanţe economice astronomice: a ajuns cea mai mare economie est-europeană, un campion european la atragerea investiţiilor, anul acesta va căpăta statutul de piaţă dezvoltată, aşa cum sunt SUA şi Germania,  şi are potenţialul de a ajunge în câţiva ani cu PIB-ul per capita la nivelul unora dintre ţările din zona euro. Această performanţă ar putea fi frânată de un gest de bunăvoinţă făcut de UE Ucrainei.

Tot din 2004 peste un milion de polonezi au plecat să muncească şi să trăiască în Occident. În locul lor, creşterea economică este sprijinită de peste un milion de ucraineni şi de muncitori din alte state vecine. Cum investiţiile cresc şi creează tot mai multe locuri de muncă, Polonia începe să simtă o penurie de forţă de muncă.

UE relaxează restricţiile de călătorie pentru ucraineni, iar Varşovia se teme că din această cauză vor veni să lucreze în Polonia mai puţini muncitori din statele vecine din est, scrie Deutsche Welle.

Guvernatorul Băncii  Naţionale Poloneze Adam Glapinski a avertizat zilele trecute că Polonia se confruntă cu un deficit de muncitori veniţi din statele vecine din Est care nu fac parte din UE.

„Ce ne îngrijorează pe noi? Spre exemplu, în ceea ce priveşte piaţa muncii este dacă vom putea găsi suficienţi muncitori din Ucraina şi Belarus pentru a compensa deficitul de forţă de muncă din Polonia“, a spus Glapinski într-un interviu pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Deocamdată, investitorii vin şi creează locuri de muncă în Polonia. Anul acesta, Polonia va deveni gazda celei mai mari fabrici de baterii pentru maşini electrice din Europa. Cea mai mare companie de chimicale din Coreea de Sud, LG Chem, cheltuieşte 1,63 de miliarde de dolari pentru construirea acestei fabrici, unde vor lucra 729 de angajaţi, notează Euronews. Polonia şi-a construit o reputaţie de centru de producţie de piese pentru industria auto, printre investitorii veterani din acest sector figurând Opel, Volvo, Fiat şi VW. Constructorul auto german Daimler a început să-şi construiască prima fabrică de motoare Mercedes-Benz din Polonia, o investiţie de 500 de milioane de euro. Banca americană JPMorgan Chase îşi va construi un centru operaţional în Varşovia. Concurentul Goldman Sachs are deja unul din 2011. Credit Suisse are birouri în Wroclaw din deceniul trecut. Polonia oferă acces liber şi facil la piaţa europeană de 500 de milioane de consumatori, o poziţie strategică, logistică şi o forţă de muncă locală educată.

Nivelul investiţiilor străine directe a ajuns la 176 de miliarde de euro. Polonia ocupă locul doi în Europa ca destinaţie pentru ISD-uri din punctul de vedere al locurilor de muncă create. Spre comparaţie, Germania ocupă un loc inferior. 

În aceste condiţii, având în vedere emigraţia masivă a polonezilor, muncitorii străini au ajuns o verigă importantă în mecanismul de stabilizare a economiei.

„Muncitorii din Ucraina şi Belarus au sprijinit semnificativ creşterea şi au contribuit la frânarea salariilor şi a inflaţiei“, spune Tomasz Wieladek, analist la Barclays. Din iunie, ucrainenii vor avea 90 de zile de călătorii fără viză în UE. Deşi acest lucru nu le dă dreptul să muncească în ţările UE, este un pas mare spre deschiderea pieţelor muncii din UE pentru muncitorii ucraineni, dintre care mulţi lucrează ilegal sau la graniţa legalităţii. Ucrainenii ajută la contrabalansarea deficitului de forţă de muncă creat de politicile sociale ale partidului de guvernământ, care includ reducerea vârstei de pensionare şi alocaţii generoase pentru copii. Valul de imigranţi a întârziat procesul de îmbătrânire a populaţiei poloneze cu cinci ani, potrivit unei analize a PKO Bank Polski. Efectele creşterii economice rapide şi a forţelor demografice se simt.

Rata şomajului a scăzut la nivelul record de 6,6% în decembrie 2017, când salariul mediu al angajaţilor din fabrici a crescut cu 7% faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Până când modelul de creştere economică nu se schimbă, salariile reduse sunt un avantaj al Poloniei în atragerea investiţiilor. De asemenea, salariile mari pot stimula inflaţia, care în ianuarie a atins ţinta băncii centrale pentru prima dată în ultimii patru ani.

O inflaţie energică poate frâna creşterea economică.

„În opinia noastră, imigraţia este acum crucială atât pentru piaţa muncii, cât şi pentru întreaga economie poloneză“, spune Andrzej Kubisiak, analist la Work Service, o companie de recrutare din Varşovia.

Wojciech Konunczuk, şeful departamentului pentru Ucraina, Belarus şi Moldova al Centrului pentru Studii Estice din Varşovia, atrage atenţia că lucrurile trebuie analizate în context.

„Polonia are acum cea mai redusă rată a şomajului din 1990 încoace, iar piaţa muncii a acceptat circa un milion de migranţi polonezi în ultimii 3-4 ani. Există destule locuri de muncă vacante, însă lipsa de muncitori este considerată ca fiind cea mai mare provocare pentru creşterea economică viitoare“, a spus analistul. „Creşterea PIB-ului polonez a fost de 4,6% în 2017, iar fără muncitori străini un astfel de ritm va fi imposibil de atins din nou.“ Creşterea economică de anul trecut a depăşit orice prognoză şi este cea mai rapidă din 2011 încoace. Economia poloneză a crescut cu viteza medie de 4% începând cu anii 1990.

Aproape jumătate dintre angajatori au căutat forţă de muncă ucraineană deoarece localnici nu erau disponibili pentru a munci şi 40% dintre firmele cu activităţi în vânzări şi servicii se bazează pe ucraineni, arată un sondaj efectuat în ianuarie de  Work Service. La studiu au participat 300 de companii.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki apreciază că anul acesta va fi grozav pentru economia ţării sale şi pentru economia mondială în general.

„Modelul nostru de afaceri funcţionează“, a spus Morawiecki la Forumul Economic Mondial de la Davos. Polonia nu-şi vinde din active şi nu seacă companiile de dividende, iar ofensiva poloneză contra fraudei „a inspirat respect la Davos“, a precizat premierul. La Davos a fost prezent şi preşedintele Poloniei Andrzej Duda. Niciun oficial de rang înalt din România nu a fost prezent la Davos.

Firma de consultanţă McKinsey calcula în 2015 că dacă Polonia alege un drum de creştere accelerată până în 2025, va putea ajunge la nivelurile Italiei, Spaniei şi Portugaliei în ceea ce priveşte PIB per capita, va deveni a şaptea economie ca mărime din UE, al treilea stat din UE la producţia industrială în flux, un furnizor major de alimente şi un centru european al industriei farma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO