Business Internaţional

Dacă vă întrebaţi la ce mai lucrează Bill Gates: reinventarea toaletei moderne

Dacă vă întrebaţi la ce mai lucrează Bill Gates: reinventarea toaletei moderne

Autor: Radu Racu

15.07.2011, 14:10 3525

Bill Gates, fondatorul Microsoft transformat în filantropulnumărul unu la nivel mondial, lucrează la o metodă de reinventare atoaletei menită să servească populaţiile aflate sub limitasărăciei, scrie revista Time.

Următoarea idee care va contribui la binele omenirii vabeneficia şi de finanţare germană, după ce ministrul DezvoltăriiDirk Niebel a dat undă verde pentru parteneriatul de 10 miliarde dedolari cu fostul şef al Microsoft. Proiectul ar trebui să furnizezeservicii sanitare pentru 800.000 de oameni din Kenya, în următoriicinci ani.

Circa 40% din populaţia globului nu are acces la miloace modernede eliminare deşeurilor, respectiv nu are posibilitatea de "a trageapa". Instalarea unor toalete moderne pentru aceştia este practicimposibilă pentru că nu există apă suficientă.

Bill Gates l-a desemnat în cadrul organizaţiei sale non-profit peinginerul olandez Frank Rijsberman să găsească o soluţie viabilă.Una dintre variantele propuse de Rijsberman implică două etape:prima - colectarea deşeurilor în latrine uriaşe şi deshidratarealor printr-un procedeu special, care va elimina astfel apa dincircuit - , urmată de reciclarea lor sub formă de îngrăşământ cuajutorul unor bacterii.

Se pare că miliardarul american nu scapă nicio ocazie pentru aface lobby împotriva toaletei moderne şi a risipei de apă careimplică folosirea ei. La o conferinţă de presă recentă de după oîntâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, Gates le-a spusjurnaliştilor că nu a discutat politică ci proiectul unei "toaleteperfecte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO