Business Internaţional

Danemarca, o nouă „bombă“ pentru piaţa valutară?

Danemarca, o nouă „bombă“ pentru piaţa valutară?

Autor: Sebastian Tănase

21.01.2015, 00:03 28235

Investitorii se tem că Banca Naţio­nală din Danemarca (BND), ultima bancă centrală mare care menţine un curs de schimb fix în raport cu euro, ar putea retrage subit plafonul de schimb valutar aşa cum a făcut Banca Naţională a Elveţiei, deşi instituţia practică acest tip de politică monetară încă din 1930, scrie The Telegraph. 

„BND pare să fie sub presiuni similare Băncii Naţionale a Elveţiei“, a afirmat un analist al Capital Economics. Ca şi în cazul francului elveţian, investitorii cumpără coroa­ne daneze cu credinţa că acestea sunt active sigure, mai ales acum, când a crescut proba­bilitatea ca BCE să lanseze propriul program de printare de bani pentru achiziţii de active.

Fondurile de investiţii şi băncile, luate cu asalt în ultima perioadă de clienţi şi investori off-shore care vor să afle cum să profite de situaţia din Danemarca, le răspund clienţilor că regimul de schimb fix al ţării este vechi de trei decenii şi este susţinut de BCE.

Banca Elevţiei a renunţat fără avertis­ment la limitarea cursu­lui franc/euro, iar investitorii se tem ca Danemarca să nu facă la fel.

Acordul dintre Danemarca şi BCE prevede că inter­ven­ţiile valutare pe piaţă pentru men­ţinerea plafonului de schimb valutar se fac de obicei în mod automat şi nelimitat. Banca Naţională a Danemarcei, care trebuie să menţină un curs fix de 7,46038 coroane daneze pentru un euro, încearcă să calmeze speculaţiile din piaţă şi dă asigurări, susţinute şi de oficiali ai guvernului, că ţara nu va nu urma exemplul Elveţiei, scrie Bloomberg.

 

Autorităţile caută să tempereze situaţia

„Circumstanţele din Danemarca diferă semnificativ faţă de cele care au fost la baza deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei. Orice comparaţie între Danemarca şi Elveţia este imposibilă. Coroana daneză rămâne o monedă sigură“, a declarat ministrul danez al economiei, Morten Oestergaard.

Declaraţia ministrului a fost făcută în urma măsurii de luni a Băncii Naţionale a Danemarcei de a reduce dobânda de referinţă cu 0.15 puncte procentuale de bază, la minus 0,2%, după ce intervenţiile în piaţa valutară ale instituţiei s-au dovedit a fi insuficiente. În plus, presiunile de apreciere care apasă asupra coroanei pe fondul programului de achiziţie a obligaţiunilor de stat al BCE, care urmează să fie detaliat în cursul acestei săptămâni, face plauzibil scenariul ca banca centrală din Danemarca să continue politica de reducere a dobânzii-cheie, în zilele următoare.

Spre deosebire de franc, coroana are un rol minor pe pieţele globale. Din totalul tranzacţiilor globale de valută, doar 0,8% se fac în moneda daneză, comparativ cu 5,2% în cazul francului elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO