Business Internaţional

Danemarca scapă de datoria externă pentru prima dată în ultimii 183 de ani

Danemarca scapă de datoria externă pentru prima dată...

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2017, 00:00 13942
 
Danemarca urma ieri să-şi ramburseze ultimul împrumut în valută de 1,5 miliarde de dolari, scăpând astfel de orice obligaţii de plată în valută pentru prima dată în cel puţin 183 de ani, scrie Financial Times. Potrivit datelor băncii centrale daneze, ultima dată când guvernul ţării s-a apropiat de rambursarea tuturor împrumuturilor în valută a fost în 1894, când datoriile în valută totalizau sub 1% din PIB-ul ţării. Ţara a contractat primul credit în valută în 1757. 

Istoric, Danemarca s-a împrumutat în valută pentru a-şi întări rezervele valutare, însă vastele intervenţii monetare din ultimii ani, menite să ţină sub control pegul coroanei faţă de euro, au împins rezervele monetare la un nivel istoric în 2015. Raportul total datorii/PIB al Danemarcei este unul dintre cele mai scăzute din rândul celor mai importante economii europene, situându-se la 38%, iar acesta este aşteptat să scadă la aproximativ 36% anul viitor, potrivit Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO