Business Internaţional

Date contradictorii despre exporturile Chinei întăresc ideea că statisticile chineze sunt „umflate“ artificial

Date contradictorii despre exporturile Chinei întăresc...

Autor: Daniela Stoican

30.10.2014, 00:04 1508
Datele economice raportate de China sunt cunoscute ca fiind inexacte, după cum a mărturisit chiar actualul premier Li Keqiang, iar cele mai recente informaţii oficiale fac mai gros vălul de neîncredere care înconjoară statistica pe care Beijingul o arată publicului.

Exporturile sunt considerate punctul forte al economiei chineze, iar evoluţia lor este un barometru al forţei economice locale şi al cererii globale. Însă discrepanţele dintre datele publicate de China şi cele publicate de Hong Kong sugerează că exportatorii chinezi facturează sume mai mari decât valoarea reală a vânzărilor, umflând astfel datele privind comerţul, spun economişti consultaţi de CNBC.

„Când datele din China privind comerţul exterior pentru septembrie au fost publicate în urmă cu două săptămâni, am fost surprinşi de forţa aparentă a exporturilor. Informaţiile privind schimburile comerciale ale Hong Kongului, care au fost date publicităţii luni, sugerează că suprafacturarea ar putea fi unul din motivele rezultatele impresionante ale exporturilor din septembrie“, explică Louis Kuijs, economist-şef responsabil pentru China al băncii RBS.

Exporturile Chinei au crescut cu 15,3% în septembrie faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor oficiale. Tot în septembrie China a anunţat că a avut exporturi de 37,6 miliarde de dolari către Hong Kong, în timp ce în datele publicate de Hong Kong importurile din China erau de doar 24,1 miliarde de dolari, discrepanţa fiind neobişnuit de mare – de 13,5 miliarde de dolari.

„Deşi au existat mereu discrepanţe între cele două surse în privinţa fluxului comercial, diferenţa din septembrie a echivalat cu 4,3 puncte procentuale din creşterea totală a exporturilor, cea mai mare diferenţă pozitivă din aprilie 2013“, spune Kuijs.

Suprafacturarea este o tehnică prin care companiile din China umflă valoarea exporturilor, ceea ce le permite să evite controalele de capital impuse de autorităţi şi să aducă mai multe fonduri în ţară decât permite legislaţia, banii fiind trecuţi în bilanţuri ca plată pentru bunuri exportate.

Potrivit unor telegrame diplomatice publicate de Wikileaks, actualul premier al Chinei Li Keqiang, care în 2007 era şeful Partidului Comunist din provincia Liaoning, a avut un moment de sinceritate la o cină cu ambasadorul de atunci al SUA în China Clark Randt, mărturisindu-i acestuia că el evaluează economia Chinei pe baza a nu mai mult de trei aspecte: consum energetic, volumul transporturilor de marfă şi creditarea bancară.

„Analizând aceşti trei indicatori, Li a spus că poate măsura cu relativă precizie viteza de creştere economică. Toate celelalte cifre, mai ales statisticile privind PIB-ul, sunt <<doar ca referinţă>>, a spus el zâmbind“, potrivit telegramei citate într-un articol al Wall Street Journal din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO