Business Internaţional

Datoria SUA, o catastrofă anunţată

Datoria SUA, o catastrofă anunţată

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

26.02.2012, 17:22 2878

Creşterea datoriei publice a Statelor Unite este o catastrofă care se anunţă pentru întreaga lume, dacă Washingtonul nu acţionează pentru a rezolva problema, susţine directorul general al Institutului de Finanţe Internaţionale (IIF) Charles Dallara.

« Dacă priveşti deficitul bugetar american nu poţi să-ţi reprimi sentimentul că un accident grav este pe cale să se producă. Nu va fi un accident grav doar pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume », a afirmat, la finele săptămânii, Charles Dallara, în timpul unei conferinţe organizate în marja summit-ului G20 din Mexic.

Potrivit estimărilor FMI, datoria publică americană a depăşit, în 2011, Produsul Intern Brut (PIB) al ţării şi va urca la 107% anul acesta. Biroul pentru buget al Congresului Statelor Unite, un organism independent al aleşilor americani, estimează că preşedintele Barack Obama ar urma să-şi încheie primul său mandat având în cei patru ani de când este în fruntea ţării un deficit de 1.000 mld. euro în plus faţă de ceea ce a găsit la preluarea funcţiei.

Datoria americană rămâne însă un plasament privilegiat pentru investitorii din lumea întreagă, ceea ce permite Washingtonului să se împrumute la costuri extrem de scăzute (în medie 2% pentru titlurile cu o maturitate de 10 ani).

PIB-ul american este estimat pentru 2011 la 15.000 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO