Business Internaţional

Datoriile Glencore pot deveni toxice pentru multe bănci americane şi europene

Datoriile Glencore pot deveni toxice pentru multe bănci...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.10.2015, 00:05 877
Ambiţiile neinspirate şi chinurile prin care trece Glencore, companie-gigant din industria de minerit şi unul dintre cei mai mari traderi de materii prime din lume, au pus pe jar lumea financiară, care se teme că prăbuşirea acesteia ar putea produce unde de şoc de amplitudinea celor provocate de colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Specialiştii încearcă să evalueze gravitatea situaţiei Glencore. Un studiu al firmei de analiză CreditSights arată că Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase şi Morgan Stanley, bănci sinonime cu Wall Streetul, au împrumutat fiecare câte 350 de milioane de dolari companiei elveţiene. Aceasta înseamnă că vor resimţi impactul dacă Glencore se clatină, scrie CNBC.

Împrumuturile acestor bănci reprezintă 20% dintr-o linie de credit flexibilă deschisă pentru Glencore. Patru bănci canadiene au expuneri similare. Absenţele notabile sunt Goldman Sachs şi Wells Fargo, alţi jucători de top de pe Wall Street. În total, 60 de bănci finanţează această linie de credit, 34 contribuind cu sume considerabile. 

Managerii de la Glencore susţin că traderul are datorii de cel mult 50 mld. dolari, ale căror costuri pot fi acoperite din ve­niturile obţinute prin vânzarea unora din activele com­paniei. Însă analiştii de la Bank of America Merrill Lynch con­trazic aceste afirmaţii. Ei au calculat că Glencore are o expunere totală la datorii de circa 103 mld. dolari.

Jumătate din aceste datorii (50 mld. dolari) ar fi reprezentată de scrisori de credit, 35 mld. dolari de obligaţiuni, 9 mld. dolari de credite luate de la bănci, 8 miliarde de dolari de linii de credit flexibile (revolving borrowing) şi un milliard de dolari de credite garantate, potrivit MarketWatch.

Firma de investiţii nu specifică numele băncilor expuse la datoriile Glencore, dar precizează că instituţii financiare americane şi europene au oferit credite grupului minier şi altor firme axate pe materii prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO