Business Internaţional

Datoriile, Rezerva Federală americană şi prăbuşirea preţurilor materiilor prime riscă să arunce economiile emergente într-o „furtună perfectă“

Autor: Bogdan Cojocaru

29.07.2015, 20:30 9119

Iar investitorii fug, lăsând în urmă loc de dezastru. Monedele emergente au atins minimul ultimilor 15 ani. Brazilia, o ţară care depinde puternic de exportul de materii prime, are în faţă o „furtună perfectă“ şi hăul recesiunii.

În Turcia, o ţară care luptă pe două fronturi şi care după alegerile din iunie încă nu are un guvern stabil, riscă să fie împinsă într-un uragan al datoriilor de deprecierea abruptă a lirei.

Companiile braziliene au rămas împovărate cu datorii de 188 de miliarde dolari făcute în anii de glorie a boom-ului materiilor prime. Doar grupul petrolier Petrobras, lovit de un masiv scandal de corupţie, a strâns 52 de miliarde de dolari de pe pieţele americane de obligaţiuni. 

Brazilia are în faţă o „furtună perfectă“ în condiţiile în care economia alunecă mai adânc în recesiune, iar scandalurile de corupţie se extind. Noi îngrijorări legate de riscurile politice ar putea împinge realul la cote cândva de neimaginat, spune Bernd Berg, analist la Société Généralé, citat de The Telegraph. Brazilia este o economie dependentă puternic de exporturile de minereu de fier şi alte materii prime către China, cea mai mare economie emergentă din lume. 

Companiile turceşti trebuie să rostogolească într-un an datorii pe termen scurt în monedă străină de 120 de miliarde de dolari. Deficitul de cont curent al ţării este mare, de 5,7%, ceea ce subliniază dependenţa ţării de fi­nanţare din exterior. Luând în calcul deficitul, necesarul de finanţare al Turciei este de 170 mld. dolari, de şase ori mai mare decât rezervele valutare ale băncii centrale.

 

Experimentele Rezervei Federale americane

Fed are un rol vital în stabilitatea acestor economii. Dacă începe să ridice dobânzile, ceea ce ar fi o premieră pentru ultimii nouă ani, activele americane, mai sigure, ar deveni atractive în detrimentul celor emergente, cu randamente mari dar riscante. Aceasta înseamnă bani retraşi de investitori de pe pieţele din străinătate şi aduşi în America. Investiţii şi dobânzi mai mari în SUA înseamnă un dolar mai puternic. Când dolarul creşte, preţurile materiilor prime scad. Cotaţiile multora dintre acestea sunt deja în scădere din cauza supraproducţiei.   

Când Fed începe să înăsprească politica monetară va eclipsa orice mişcare de pe pieţe. Pieţele emergente, cu randamente mari dar lipsite de lichiditate, vor deveni un loc arid pentru investiţii când banca centrală a Americii va pune în mişcare dobânzile, a explicat pentru Bloomberg Jacob Aarup-Andersen, directorul financiar al Danica, divizia de fonduri de pensii a Danske Bank, cea mai mare bancă a Danemarcei.

Probabilitatea ca Fed să se mişte a crescut după ce zona euro a reuşit să impiedice ieşirea Greciei din zona euro, crede bancherul. Semnele că guvernul chinez scapă de sub control economia nu fac decât să întărească aversiunea investitorilor de pe pieţele emergente şi să pună presiuni descendente pe preţurile materiilor prime. 

James Lord, analist la Morgan Stanley, a avertizat că Fed este un „risc mereu prezent“.

 

Colapsul monedelor

Activele, inlusiv monedele, exportatorilor de materii prime precum Brazilia, Rusia şi Columbia au devenit printre cele mai afectate de „lichidările de stocuri“ de pe pieţe în condiţiile în care preţurile petrolului, cuprului şi minereului de fier şi-au continuat plonjonul în această săptămână, notează Financial Times. Cotaţia ţiţeiului Brent, referinţa mondială, este la minimul ultimelor şase luni.

Realul brazilian şi pesoul columbian s-au depreciat cu 22%, respectiv 17% anul acesta, lira turcească este cu 15% mai jos faţă de nivelul la care era la începutul anului, iar indicele JPMorgan Emerging Market Currency, care măsoară puterea celor mai tranzacţionate monede emergente în faţa dolarului, este la cel mai redus nivel de la lansarea sa, în 1999. 

Pieţele valutare reprezintă un barometru al dispoziţiei investitorilor, astfel că deprecierile ar putea fi doar începutul unei „campanii“ mai ample de retragere care ar putea afecta pieţele acţiunilor şi obligaţiunilor. Indicele MSCI Emerging Markets al acţiunilor de pe pieţele emergente de acţiuni este cu 11% sub nivelul la care a început anul. Costurile la care se finanţează guvernele Braziliei Turciei şi Rusiei sunt în creştere.

Volatilitatea de pe aceste pieţe va creşte dacă se înrăutăţeşte situaţia de pe bursele din China, care în ultimele săptămâni au scăpat de sub control şi au suferit ajustări dramatice.

„Pieţele emergente au probleme profunde. Scăderile abrupte ar putea reflecta schimbarea generală a sentimentului faţă de ele“, spune William Jackson, analist la Capital Economics.

Deşi o monedă în depreciere este binevenită în unele ţări deoarece le face exporturile mai competitive, ea face importurile mai scumpe şi mai mare costul serviciului datoriei denominate în monedă străină, ameninţând stabilitatea financiară.

O analiză a McKinseyv estimează că datoriile pieţelor emergente au participat cu aproape jumătate la creşterea datoriei mondiale de la izbucnirea crizei financiare globale până în prezent. Datoria emergentă totalize 49.000 de miliarde de dolari în 2013.

Economia Rusiei, construită cu veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale, s-a comprimat cu 4,2% în iunie ăn ritm anualizat. Banca centrală a anunţat ieri că a suspendat achiziţiile zilnice de dolari pentru umplerea rezervelor valutare în condiţiile în care rubla a ajuns la minimul ultimelor patru luni, ameninţând să accelereze inflaţia, deja puternică.

Slăbiciunea rublei ar putea spulbera speranţele pentru tăieri mai ale dobânzilor de referinţă pentru creditare efectuate de banca centrală pentru impulsionarea economiei, scrie The Wall Street Journal. După ce a permis rublei să fluctueze liber la sfârşitul anului trecut, banca a efectuat intervenţii de până la 200 de milioane de dolari pe zi pe piaţa valutară pentru a-şi aduce rezervele de aur şi valută înapoi la nivelul de 500 de miliarde de dolari în 3-5 ani. La 17 iulie, rezervele se situau la 358,2  miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO