Business Internaţional

Datorită creşterii economice, creditele toxice ale băncilor italiene scad accelerat

Datorită creşterii economice, creditele toxice ale...

Autor: Catalina Apostoiu

13.09.2017, 19:02 335

​Volumul creditelor neperformante aflate în bilanţurile băncilor italiene a înregistrat o scădere record în luna iulie, semn că sectorul financiar slăbit al Italiei începe să beneficieze de pe urma creşterii economice mai puternice şi a interesului sporit al investitorilor, scrie Financial Times.

Volumul total al creditelor rele s-a redus cu 18 miliarde de euro, sau aproape 10%, faţă de luna anterioară, la 173 miliarde de euro, cea mai puternică scădere din 1998, când banca centrală a Italiei a început să înregistreze date.

Volumul acestor credite se situează acum la cel mai scăzut nivel din 2014. În ultimii ani, băncile italiene au fost copleşite de volumul mare de credite rele, acestora fiindu-le astfel dificil să ofere noi credite clienţilor. Acest lucru a întârziat procesul de redresare a ţării, stârnind îngrijorare în rândul strategilor locali şi europeni.

Recenta reducere a creditelor rele vine pe fondul unor condiţii economice mai bune în Italia care au sporit încrederea în redresarea economică a întregii zone euro. În al doilea trimestru al acestui an, PIB-ul italian a înregistrat cel mai rapid avans anual din 2011.

Revenind la Italia, declinul volumului de credite rele vine în urma unei cereri sporite din partea investitorilor de astfel de credite de la băncile italiene şi a presiunilor mai mari exercitate de BCE asupra băncilor în sensul curăţării bilanţurilor, potrivit Financial Times.

În iulie, UniCredit a finalizat vânzarea de credite rele de 17,7 miliarde de euro către Pimcoşi Fortress, în timp ce băncile mai mici au încercat să securitizeze portofolii de credite.

În Italia au fost încheiate cele mai multe astfel de tranzacţii cu NPL-uri la nivel mondial în primul semestru al anului, potrivit datelor Deloitte. Potrivit Deloitte, Italia va fi “cea mai activă piaţă pentru creditele cu probleme din Europa” în acest an.

Vânzările de portofolii de NPL-uri vor “elibera capital pentru realizarea de tranzacţii profitabile suplimentare, vor îmbunătăţi poziţia de credit a băncilor, reducându-le astfel costul capitalului”, spune Lorenzo Codogno, fondator al LC Macro Advisors.

Analiştii spun că piaţa NPL-urilor s-a maturizat, iar băncile care vând credite obţin acum preţuri mai mari.

Declinul creditelor cu probleme vine în paralel cu o redresare incipientă în unele sectoare ale economiei italiene. Datoriile rele ale companiilor având legătură cu sectorul manufacturier s-au redus cu 6 miliarde de euro de la începutul anului, producţia industrială a avansat cu un ritm anual de 4,4% în iulie, peste aşteptări.

În sectorul construcţiilor s-a înregistrat un declin mai pronunţat al creditelor rele, sectorul beneficiind de pe urma stabilităţii preţurilor locuinţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO