Business Internaţional

Davos: dincolo de optimismul aparent, o listă lungă de temeri. „Am mai avut crize profunde în Europa şi le-am făcut faţă. Totuşi, a existat întotdeauna o singură criză odată. Acum, avem aproximativ cinci“.

Mario Draghi, preşedintele BCE, dă asigurări că banca dispune încă de instrumente pentru a restarta economia şi inflaţia din zona euro

Mario Draghi, preşedintele BCE, dă asigurări că banca dispune încă de instrumente pentru a restarta economia şi inflaţia din zona euro

Autor: CătăIina Apostoiu

25.01.2016, 00:07 2571

Angela Merkel a lipsit de la Davos anul acesta, însă mantra optimistă a liderului german a avut ecou în întreaga staţiune din Alpii elveţieni, scrie Reuters.

Încetinirea creşterii economiei chineze? Poate fi ţinută sub control. Pră­bu­şirea pieţelor financiare? Tem­porară. Criza refugiaţilor din Europa? O mare pro­vocare, însă una care în ultimă in­stan­ţă îi va aduce pe membrii blocului mai aproape unul de altul.

Sub această aparenţă de siguranţă şi op­timism a persistat totuşi temerea că poli­ticienii, diplomaţii şi bancherii cen­trali care participă în fiecare an la reuniu­nea din Davos a Forumului Eco­nomic Mondial se află la mila unor forţe geo­politice şi econo­mice pe care nu le pot controla.

În capul listei lungi de temeri a stat Eu­ro­pa, ai cărei stra­tegi rămân adânc divi­zaţi cu privire la modul de solu­ţio­nare a crizei refu­giaţilor într-un mo­ment în care blocul se confruntă cu o serie întreagă de alte ameninţări, de la extre­mis­mul islamic şi ascensiunea populiş­ti­lor de extremă dreapta la o posibilă ie­şire a Marii Britanii din UE.

„Am mai avut crize profunde în Europa şi le-am făcut faţă. Totuşi, a existat întotdeauna o singură criză odată. Acum, avem aproximativ cinci“, a declarat Josef  Joffe, publisher-editor al săptămânalului german Die Zeit.

Pe partea economică, a existat un sen­timent în creştere de neputinţă a stra­tegilor. În ianuarie anul trecut, Ban­ca Centrală Europeană şi-a anunţat pro­gra­mul de stimulare a economiei (QE) me­nit să restarteze creşterea economică şi inflaţia în zona euro, încă nerefăcută după turbulenţele de pe pieţele finan­ciare şi de pe urma temerilor de frag­men­tare.

Un an mai târziu, în ciuda asigu­rărilor preşedintelui BCE Mario Draghi că banca dispune încă de „o mulţime de instru­mente“, sentimentul general în Da­vos a fost că banca şi-a epuizat muni­ţia monetară şi că politicienii nu au reu­şit să profite de timpul „cumpărat“ de BCE pentru a implementa reforme eco­no­mice pe plan local. Între timp, creş­terea s-a menţinut modestă şi inflaţia în apropiere de zero.

„Înţelegem că poate nu există limită în ceea ce BCE este dispusă să facă, însă există o limită foarte clară în ceea ce poate şi ceea ce va realiza BCE“, a de­cla­rat Axel Weber, preşe­dinte al băncii elve­ţiene UBS şi fost şef al Bundesbank.

Pe de altă parte, majoritatea partici­panţilor s-au declarat optimişti că eco­no­mia chineză nu se va îndrepta către o aterizare dură. Iar puţini au considerat că ceea ce CEO-ul Credit Suisse Tidjane Thiam a descris drept „cel mai prost început de an înregistrat vreodată pe pieţele finan­ciare“ anunţă o nouă criză financiară la nivel mondial.

Optimiştii au indicat de asemenea acordul cu privire la schimbările climatice încheiat în decembrie în Paris drept semn a ceea ce strategii pot încă realiza la nivel mondial dacă îşi unesc forţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO