Business Internaţional

De ce a avut loc căderea în gol a valorii monedelor Bitcoin, Ripple. Coreea de Sud trece la represiuni împotriva criptomonedelor

De ce a avut loc căderea în gol a valorii monedelor...

Autor: Răzvan Botea

14.01.2018, 09:40 5942

Preţurile unora dintre cele mai populare criptomonede au fost în picaj luni, 8 ianuaria 2018. Motivul, se pare, ar fi fost că popularul site coinmarketcap.com a eliminat din platformă datele în urma tranzacţiilor din Coreea de Sud.

Platforma coinmarketcap.com a eliminat luni datele tranzacţiilor cu criptomonede din Coreea de Sud, această acţiune rezultând într-o cădere liberă a preţului unor criptomonede, inclusiv  bitcoin, XRP al Ripple şi Ethereum. Erorii i-au urmat represiunile din partea guvernului sud-coreean asupra criptomonedelor, relatează The Wall Street Journal.

Mişcarea celor de la coinmarketcap a creat un haos atunci când preţurile au ajuns practic în cădere liberă.  Luni la prânz, XRP avea o scădere de 26% în ultimele 24 de ore, Bitcoin cash de 18% şi litecoin de 12%.

Din top 40 criptomonede, 31 au înregistrat devalorizări, inclusiv bitcoin şi Ethereum.

Un reprezentant al platformei a confirmat mişcarea printr-un email adresat către The Wall Street Journal, susţinând că acţiunea a fost luată din cauza discrepanţelor uriaşe de preţuri dintre pieţele sud-coreene şi pieţele din restul lumii.

Platforma a anunţat pe twitter luni: „Am exclus câteva platforme de tranzacţionare sud-coreene din calculul preţurilor noastre din cauza diferenţelor extrem de mari a preţurilor acestora faţă de alte pieţe”.

Platforma coinmarketcap.com este una dintre cele mai folosite pentru listarea preţurilor criptomonedelor, făcând parte din top 154 cele mai populare site-uri web din lume.

Cea mai afectată dintre criptomonedele populare a fost cea de la Ripple – XRP. Luni, fără datele din Coreea de Sud, XRP a ajuns la valoarea de aproximativ 2,50 dolari, coinmarketcap cotând-o la un moment dat chiar la 2,10 dolari. Pe site-ul Ripple, moneda virtuală era cotată la 2,41 dolari, preţul acesta fiind o medie a preţurilor de pe platforma engleză Bitsmap.

În 2017, Coreea de sud şi Japonia au devenit pieţe foarte mari pentru bitcoin şi şi alte monede virtuale. Fluxul de bani şi entuziasmul din aceste ţări au făcut ca preţurile folosite să fie mai mari, chiar şi cu sute de dolari faţă de alte platforme de tranzacţionare din lume.

În Japonia, guvernul a acceptat acest sector, implementând reglementări privind tranzacţionarea monedelor electronice.

În Coreea de Sud, guvernul şi-a exprimat îngrijorarea privind legătura criptomonedelor cu activităţile infracţionale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO