Business Internaţional

De ce ameninţarea lui Trump cu tarife auto adresată Europei poate fi un „cal troian“ şi cine are cel mai mult de suferit de pe urma războaielor preşedintelui

De ce ameninţarea lui Trump cu tarife auto adresată...

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2019, 21:14 430
Tarifele americane pe importurile de maşini europene ar putea fi un cal troian pentru lansarea de discuţii privind agricultura, apreciază un strateg al Bank of America Merrill Lynch. Preşedintele Trump a pornit la război împotriva UE, Chinei şi Canadei pentru practici comerciale despre care acesta spune că-i afectează pe americani. Dar cei care au de suferit de pe urma tarifelor sunt de fapt americanii, relevă studii recente.

Următoarea bătălie comercială a preşedintelui Donald Trump ar putea implica impunerea de tarife asupra importurilor auto din Europa, dar nu acesta ar fi de fapt obiectivul final al Casei Albe, potrivit CNBC.

O astfel de mişcare s-ar putea în schimb dovedi a fi un „cal troian“ pentru un acord mai amplu privind agricultura, susţine David Hauner, strateg în cadrul Bank of America Merrill Lynch.

Trump a ameninţat încă de anul trecut că va impune tarife de 25% pe importurile auto din UE, dar tarifele nu au fost încă impuse. Preşedintele american va lua o decizie în această privinţă până pe 18 mai.

„Credem că va exista cel puţin o încercare din partea SUA de a obţine anumite concesii de la Europa. Va fi foarte dificil mai ales dacă Trump va lansa o discuţie despre agricultură“, declară Hauner. Fermierii, o categorie de alegători foarte importantă pentru Trump, au avut puternic de suferit de la lansarea războiului cu China, iar acest lucru îl îngrijorează pe preşedinte înaintea alegerilor de anul viitor.

Un acord între SUA şi Europa este posibil atâta timp cât SUA limitează discuţiile comerciale la sectorul auto, potrivit lui Hauner.

Potrivit Office of the United States Trade Representative, importurile americane de produse agricole din UE au totalizat 23,9 mld $ în 2018, în timp ce exporturile de bunuri agricole americane către UE s-au situat la 13,5 miliarde $.

Importurile auto din ţările UE au avut o valoare de 56,4 mld $. În total, deficitul comercial pe bunuri al SUA cu UE a fost de 169,3 miliarde de dolari în 2018, cu 11,8% mai mare decât în 2017.

De la preluarea puterii, Trump s-a luat de importanţi parteneri comerciali pentru practici considerate incorecte, care afectează muncitorii şi companiile americane.

Dar economiştii se tem că gospodăriile americane încep deja să resimtă efectele negative ale primelor runde de tarife şi că acestea se vor confrunta cu o povară în creştere odată cu escaladarea ostilităţilor, scrie Financial Times.

Deşi Trump a declarat că „nu există niciu motiv“ pentru care gospodăriile americane să fie nevoite să plătească tarifele, studii recente arată că costurile tarifelor existente au fost transferate către gospodăriile şi afacerile americane şi că nu există dovezi clare că exportatorii chinezi şi-au redus preţurile.

„Dacă Trump va ţinti toate importurile chineze, consumatorii americani vor fi în prima linie a războiului comercial“, avertizează Mark Zandi, economist-şef Moodyís Analytics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO