Business Internaţional

De ce ar fi bine pentru România ca Merkel să câştige alegerile din Germania

Angela Merkel: „Concurez pentru a fi cancelar încă patru ani, iar în următoarele cinci săptămâni voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a face acest lucru posibil. Ar fi extraordinar de neglijent să gândesc că voi fi realeasă oricum cancelar“. Foto: AFP

Angela Merkel: „Concurez pentru a fi cancelar încă patru ani, iar în următoarele cinci săptămâni voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a face acest lucru posibil. Ar fi extraordinar de neglijent să gândesc că voi fi realeasă oricum cancelar“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2013, 21:36 2272

Veşti bune pentru România, deoarece taxele mici înseamnă puterea de cumpărare mare, iar Germania este principalul cumpărător al produselor româneşti. De asemenea, mai multe locuri de muncă însemnă oportunităţi mai mari de angajare pentru forţa lucru din afara ţării, inclusiv pentru români.

„Concurez pentru a fi cancelar încă patru ani, iar în următoarele cinci săptămâni voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a face acest lucru posibil. Ar fi extraordinar de neglijent să gândesc că voi fi realeasă oricum cancelar şi că de acum încolo nu mai trebuie să fac nimic“, a afirmat Merkel la postul de televiziune ZDF.

Aproximativ 54% dintre germani ar vota pentru Merkel dacă şi-ar putea alege direct cancelarul, în timp ce doar 23% l-ar prefera pe principalul contracandidat, Peer Stein­brueck, din partea Partidului Social Demo­crat, potrivit unui sondaj de opinie Forsa, preluat de CNBC.

Steinbrueck, fost ministru de finanţe sub primul mandat al lui Merkel, a cerut taxe mai mari pentru „unii“ germani şi consideră că Germania are nevoie de un plan de salvare pentru zona euro. Merkel, în schimb, crede că majorarea taxelor ar însemna mai puţine locuri de muncă sau salarii mai mici.

„Nu-ţi poţi imagina o Germanie fără Merkel în această fază a crizei europene. An­gela Merkel este probabil singurul lider care a rezistat cinci ani şi care va câştiga probabil ur­mătoarele alegeri. Merkel pare să fie foarte popu­lară, este cunoscută ca «Mama» în Ger­ma­nia, iar oamenii par să aibă încredere în ea şi acest sentiment se va face simţit şi pe pieţe“, consideră Richard Harris, director executiv la Port Shelter Investment manage­ment.

Steinbrueck nu are „atrac­ţia maternă“ a lui Merkel, dar el este un poli­ti­cian cu un discurs direct, iar Hannelore Kraft, li­derul par­te­nerului de co­aliţie al fostului mi­nis­tru, par­tidul SDP din lan­dul Rinul de Nord – Westphalia, es­te con­vins că cursa elec­torală nu s-a încheiat încă.

„În cazul tutu­ror ale­ge­rilor din landurile germane s-a pus problema că nu avem nicio şansă de victorie, dar ultimele săp­tă­mâni au demonstrat contrariul. La început în Rinul de Nord – Westphalia şi apoi în alte regiuni. Aşa că ştim că ceea ce vedem acum în ziare şi la televizor nu este ceea ce vom vedea în final. Vom lupta pentru fiecare vot“, a spus Hannelore Kraft.

Wolfgang Schaeuble, vulpoi bătrân cu sânge tânăr

Mentorul cancelarului Merkel, ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, în primul său discurs electoral de la întoarcerea din vacanţă, a asigurat că guvernul a condus bine econo­mia, dovadă fiind bugetul echilibrat şi nivelul re­dus al şomajului. El a avertizat însă că reale­ge­rea lui Merkel nu este un lucru cert în con­diţiile în care candidaţii pornesc cu şanse egale.

„În aceşti ultimi patru ani condiţia oamenilor s-a îmbunătăţit. Dar va fi o luptă strânsă. Fiecare vot va conta“, a spus el, citat de Bloomberg.  

Schaeuble a fost mâna dreaptă a lui Merkel pe tot parcursul crizei datoriilor suverane din zona euro, care a izbucnit în Grecia în 2009 şi s-a propagat rapid în vest lovind Portugalia şi Irlanda.

Ministrul dă acum exemplul costurilor de finanţare mai mici ale Spaniei şi Italiei drept dovadă că pieţele financiare „cred că euro va rămâne stabil“. „Nu spun că problemele sunt rezolvate, ci doar că trebuie să stăm pe aceas­tă cale, care asigură că Europa va deveni mai competitivă. Nu vrem o Europă germană, ci o Europă mai puternică“, a menţionat el.

Schaeuble le-a cerut germanilor să-şi „aducă aminte să vadă pădurea din spatele copacilor“, spunând că guvernul Merkel şi-a ţinut promisiunea de a reduce şomajul, în special pe cel pe termen lung. „Nu şomajul, ci lipsa de forţa de lucru calificată este cea mai mare problemă a noastră.“

Schaeuble va împlini 71 de ani pe 18 sep­tem­brie, la patru zile înaintea alegerilor, însă spune că se numără „printre politicienii tineri, plini de speranţă“. El a menţionat creşterea recentă a consumului privat ca dovadă că populaţia „are încredere“ şi că oamenii cred că „sfârşitul lumii este mult prea departe“.

Euroscepticii germani fac valuri electorale

„Pentru statele lovite de criză ar fi cel mai bine să iasă din zona euro“, a declarat în faţa susţinătorilor Bernd Lucke, profesor de ştiinţe economice şi liderul partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania. El are şi o explicaţie simplă a motivului pentru care concetăţenii săi au acceptat până acum să plătească miliarde de euro doar ca să ţină Grecia şi alte ţări în zona euro, scrie The Wall Street Journal.

„Aproape 80%, dacă nu chiar 90% dintre oameni nu au niciun fel de cunoştinţe economice. Situaţia este este foarte periculoasă pentru Germania şi UE“, a spus el.

Deşi sondajele de opinie sugerează că Alternativa pentru Germania nu va cumula cele 5% din voturi necesare pentru a intra în parlament, campania partidului îi face pe unii dintre susţinătorii cancelarului Angela Merkel să se teamă pentru partenerul mai mic de colaiţie, democraţii liberi. Această formaţiune concurează, de asemenea, pentru a atrage 5% din alegători, însă mulţi dintre aceştia, de dreapta, sunt ţintiţi şi de partidul eurosceptic.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO