Business Internaţional

​De ce construieşte Turcia din ce în ce mai multe moschei în întreaga lume?

​De ce construieşte Turcia din ce în ce mai multe...

Autor: CătăIina Apostoiu

05.04.2016, 16:34 23781

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat recent o moschee în Statele Unite. Din Balcani până în Haiti, sunt lansate proiecte similare, iar obiectivul acestei diplomaţii religioase este clar: extinderea influenţei Turciei la nivel mondial, relatează Les Echos.

Edificiul este perla Diyanet Center of America, un vast complex care include şi un centru cultural şi băi turceşti, şi a cărui misiune este de a “face societatea să înţeleagă religia prin intermediul cunoştinţelor bazate pe surse islamice”.

Autorităţile de la Ankara au investit 110 milioane de dolari pentru construcţia acestei moschei care se inspiră dintr-un stil arhitectural în vogă în timpul Imperiului Otoman din secolul al XIV-lea.

În momentul de apogeu, sub domnia lui Suliman Magnificul, Imperiul Otoman se întindea pe trei continente: Europa, Asia şi Africa. Recep Tayyip Erdogan n-a ascuns niciodată faptul că este nostalgic pentru perioada respectivă şi că vrea să refacă grandoarea Turciei atât pe plan local, cât şi extern. Iar islamul este parte integrantă a proiectului politic şi cultural al preşedintelui turc.

Prin urmare, Turcia şi-a accelerat lucrările de construcţie şi renovare de moschei pe plan internaţional din anul 2002, data venirii la putere a islamo-conservatorilor. La început, au fost deschise şantiere în vechile teritorii controlate de Imperiul otoman, ca Balcanii. 

Potrivit lui Jean-Francois Perouse, director al Institutului francez de studii anatoliene (IEFA), co-autor al “Erdogan, noul părinte al Turciei?”, această diplomaţie religioasă relevă o “logică de soft power”, un concept în domeniul relaţiilor internaţionale care stipulează că puterea unei ţări ţine şi de imagine, cultură sau caracterul exemplar al comportamentului, şi nu numai de mijloacele militare şi economice ale acesteia.

În pofida eşecurilor diplomaţiei turce, care au adus izolarea ţării pe scena internaţională, construcţia de moschei accelerează, Ankara încercând să susţină un islam moderat.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, arhitectul politicii aşa-zis “neo-otomane” îmbrăţişate de Turcia în anii 2000, a declarat că islamul promovat de Turcia reprezintă un “antidot” contra celui al Statului Islamic.

Drept urmare, bugetul ministerului afacerilor religioase (Diyanet), al cărui department internaţional supervizează construcţia de moschei pe plan extern, a atins 2 miliarde în 2015.

După cum o arată exemplul moscheei din Statele Unite, Turcia nu ezită să se aventureze în ţări unde prezenţa musulmanilor este foarte scăzută. Astfel, proiecte de construcţie de moschei au fost lansate în Haiti şi în ţări din America Latină, ceea ce poate stârni uimire.

Şi totuşi, preşedintele turc declara în 2014 că America nu a fost descoperită de Cristofor Columb în 1492, ci de către musulmani cu aproape 300 de ani mai devreme. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO