Business Internaţional

De ce Germania are una dintre cele mai puternice industrii din lume: cele mai vechi companii de familie sunt producători industriali

De ce Germania are una dintre cele mai puternice...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.07.2019, 00:04 2090

Cele mai vechi companii de familie germane au operaţiuni în industria manufacturieră.  De aceea nu este de mirare că economia germană, cea mai mare din Europa, este una puternic industrializată şi depinde de exporturile producătorilor manufacturieri.

Deutsche Welle a alcătuit o listă cu firmele care au cea mai lungă istorie corporate din Gernabua. 

Coatinc Company Holding se distanţează pe scara timpului de toate celelalte.  Abia în această primăvară a devenit cunoscut că Coatinc este cea mai veche firmă de familie din Germania. După verificarea documentelor relevante, istoricii au confirmat că firma a fost înfiinţată în 1502 ca atelier de fierărie în oraşul Siegen. Astăzi, Coatinc are o fabrică de galvanizare modernă, iar firma încă îşi mai are sediul în oraş.

William Prym Holding este cea de-a doua cea mai veche firmă de familie din Germania. A fost înfiinţată în 1530 şi iniţial s-a concentrat pe producţia de tablă laminată şi sârmă, apoi, în 1903, firma a trecut la kituri de cusut şi capse pentru îmbrăcăminte. Prym are 3.300 de angajaţi la nivel global şi a raportat venituri de 382 milioane euro pentru anul trecut. Wiegand-Glas îşi are rădăcinile într-o instalaţie modestă de producţie de sticlă din regiunea Rhôn. Deşi produsele din sticlă sunt prezente în activitatea companiei încă din 1570, conducerea a decis în 1997 să producă şi PET-uri (sticle de plastic). Astăzi, Wiegand-Glas are 1.800 de angajaţi. Cu un venit anual de 486 de milioane de euro, firma se numără printre primii trei producători de sticlă pentru îmbuteliere din Germania.

Lista producătorilor industriali este întreruptă de Berenberg Bank. Companiile bancare germane au apărut în secolul al XVI-lea, iar banca Berenberg nu face excepţie, fiind înfiinţată în Hamburg în 1590. Este, astfel, al doilea cel mai vechi creditor din lume, după Monte dei Paschi di Siena din Italia. Berenberg are 1.640 de angajaţi şi activităţi în managementul activelor, în investiţii şi în servicii bancare corporative. Compania a încasat venituri de 4,7 miliarde de euro în 2018.

Friedrich Schwarze are o primă menţiune oficială ca distilerie de porumb în 1664. A dezvoltat o gamă largă de lichioruri de-a lungul secolelor, creându-şi rădăcini ferme pe piaţa băuturilor alcoolice. Schwarze şi Schlichte, aşa cum compania este cunoscută acum, are 100 de salariaţi şi a înregistrat o cifră de afaceri de 47 de milioane de euro anul trecut.

Merck a fost fondată ca farmacie în 1668 şi este cea mai veche firmă farmaceutică şi chimică din lume - a nu fi confundată cu compania americană cu acelaşi nume care până în 1917 facea parte din firma germană. Deşi firma americană este mult mai mare acum, Merck KGaA din Germania a încasat venituri de aproape 15 miliarde de euro în 2018, la o forţă de muncă de 51.700 de persoane în întreaga lume.

Lukas Meindl este binecunoscut în industria încălţămintei. Puţini ştiu însă că producătorul şi-a început afacerile în 1683, când Petrus Meindl a deschis unul dintre primele magazine de încălţăminte din Kirchanschˆring (landul german Bavaria). Generaţiile care au urmat au ţinut afacerea în funcţiune. Lukas Meindl Ltd. are 200 de angajaţi, concentrându-se pe producţia de bocanci solizi. Harry Brot a pornit ca o brutărie simplă în 1688 lângă Hamburg şi a ajuns un lanţ de panificaţie de dimensiuni impresionante. Produsele sale sunt cumpărate predominant de către oamenii din estul, vestul şi nordul Germaniei. Compania a investit masiv în proiectele de modernizare. Harry Brot are nouă unităţi de producţie în Germania. Are o forţă de muncă de 4.375 de angajaţi şi venituri de 1 miliard de euro anul trecut. Peste 90% din companiile din Germania sunt de familie şi generează jumătate din veniturile din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO