Business Internaţional

De ce nu pot intra SUA în faliment? Pot oricând să tipărească bani

De ce nu pot intra SUA în faliment? Pot oricând să tipărească bani

Autor: Marius Oncu - Mediafax

02.08.2011, 18:12 3021

SUA se află la mai puţin de trei ani de acelaşi nivel aldatoriilor care a împins Grecia în ruină, însă nu vor intraniciodată în faliment pentru că pot tipări bani, a declarat DavidWalker, fost şef al Biroului General de Contabilitate alCongresului, organism care auditează cheltuielile statului.

Odată cu avansul datoriei Greciei către 150% din PIB, statulelen s-a aflat în ultimii doi ani de două ori în situaţia de aintra în încetare de plăţi. Doar pachetele succesive de ajutorfinanciar extern de la Uniunea Europeană şi Fondul MonetarInternaţional au împiedicat o catastrofă.

Dacă sunt adunate toate datoriile SUA, inclusiv pasivele cătresistemul de asigurări sociale şi cel al asigurărilor medicale, SUAse află la un nivel periculos, a spus Walker, într-un interviupentru postul american de televiziune CNBC.

"Suntem la mai puţin de trei ani de situaţia în care Grecia aintrat în criza datoriilor, din perspectiva datoriei raportate laPIB", a afirmat el.

SUA se apropie de pragul de 100% din PIB, care teoretic taie dincreşterea economică jumătate de punct procentual.
În urma creşterii plafonului de îndatorare şi a continuăriipoliticii de deficite bugetare ridicate, SUA se îndreaptă cătrepropria criză, a adăugat Walker.

"Nu suntem scutiţi de o criză a datoriilor. Nu vom intraniciodată în faliment pentru că putem tipări bani. În acelaşi timpavem un risc ridicat privind dobânzile, risc monetar major şi unrisc mare de inflaţie în timp. Dacă se va întâmpla, va fi însăfoarte brusc şi foarte dureros", consideră acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO