Business Internaţional

De ce nu se va sparge zona euro: haosul creat ar fi mai mare decat orice criza financiara

De ce nu se va sparge zona euro: haosul creat ar fi mai mare decat orice criza financiara

FOTO: Reuters

07.05.2010, 00:00 32

"In momentul de fata, nicio tara din zona euro, nici macarGermania, nu vrea sa iasa din zona euro, cu atat mai mult statelecu probleme, precum Grecia si Portugalia. Pentru un stat precumGrecia ar fi sinucidere curata, si niciodata nu va dori sa iasa.Finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice inafara zonei euro ar fi imposibila. Aceste state au trait pesteposibilitatile lor in zona euro, beneficiile fiind majore", este deparere Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Protestele din Grecia, care s-au soldat si cu moartea a treipersoane, au alimentat temerile investitorilor ca statul nu poateimplementa fara probleme reformele fiscale, astfel, riscul deintrarea in incapacitate de plata creste.

Investitorii se tem si de posibilitatea ca situatia din Greciasa afecteze alte state, in special dupa ce agentia de ratingMoody's a pus sub supraveghere ratingul Portugaliei.

Protestele de miercuri - un stil de viata pentru greci inultimul deceniu - au avut un efect imediat asupra pietelor. El nu adisparut nici in ziua urmatoare. Ieri, pietele bursiere din Europaau inceput ziua pe rosu. Indicele britanic de referinta FTSE 100 areusit insa la jumatatea zilei sa creasca cu 0,46%, pana la5.365,77 puncte. Declinul indicelui german DAX de dimineata, de0,45%, s-a transformat in crestere de 0,50% la mijlocul sedintei detranzactionare, pana la 5.987,54 puncte. CAC 40, din Franta s-aapreciat cu doar 0,04%, ajungand la 3.637,11 puncte. Moneda euro nua reutit sa puna capat declinului din ultima perioada. Cursul deschimb a ajuns la 1,2808 dolari pentru moneda europeana, in scaderecu 0,12%.

Cea mai mare temere a investitorilor este insa aceea ca zonaeuro ar putea inceta sa mai existe, ca uniunea economica simonetara se va dovedi un esec.

Zona euro este de "nepenetrat"

Aceasta temere pare pe de-o parte fondata in conditiile in careeuro a pierdut 10% in raport cu dolarul american de la inceputulanului pe fondul crizei datoriilor. Pe de alta parte insa, zonaeuro nu este atat de usor de destramat.

Desi exista unele persoane care ar dori excluderea saususpendarea statutului de membru al Greciei, acest lucru estepractic imposibil.

Din perspectiva legala, nu exista niciun mecanism care saforteze statul sa iasa din zona euro, potrivit lui PhoebusAthanassiou, consilier pe probleme legale la Banca CentralaEuropeana.

Tratatul de la Lisabona a introdus posibilitatea ca statele sase retraga in mod voluntar din Uniunea Europeana, insa in legaturacu zona euro nu este mentionat nimic.

Astfel, se poate concluziona ca singura modalitate ca un stat saparaseasca zona euro ar fi sa iasa si din Uniunea Europeana,potrivit lui Athanassiou. Implicatiile ar fi in acest caz mult maidure, afectand drepturile si obligatiile cetatenilor sicompaniilor.

Si iesirea din zona euro ar fi dificila. Cu exceptia problemelorde logistica privind introducerea unei noi monede si retragereabancii nationale din sistemul euro, ar mai fi si titlurile dedatorie denominate in euro, care ar conduce la dificultati legale,falimente personale in masa si pierderi importante pentrucreditori.

Mai mult, o economie slabita precum cea a Greciei nu arbeneficia de o noua moneda pe care ar putea sa o deprecieze intermeni comerciali si de competitivitate, deoarece volumulexporturilor nu este foarte mare, iar sectorul de productie nu estefoarte dezvoltat. Ce ii ramane Greciei de facut?

Va fi sau nu va fi?

Grecii au iesit in strada pentru a protesta fata de masurile deausteritate anuntate de guvern. Aceasta evolutie a lucrurilorindica pentru multi jucatori de pe piete ca Grecia ar putea esua saimplementeze reducerile de cheltuieli necesare, pe care le-a promispentru a putea primi ajutorul financiar.

Multi observatori cred insa ca evenimentele violente recente vorconvinge guvernul sa nu cedeze si vor deschide ochii grecilor, careisi vor da seama ca exista tot mai multi extremisti care utilizeazamasurile de austeritate ca pretext pentru a ataca statul.

Masurile de austeritate, care au reprezentat motivul actualelorturbulente, ar urma sa conduca la economisirea a 30 mld. euro panain 2012. Printre cele mai importante masuri anuntate se numarareducerea salariilor din sectorul public, majorarea taxelor laalcool, tigari si inasprirea regulilor privind pensionarea.

In pofida grevelor, schita proiectului de implementare amasurilor a fost discutata miercuri si urmeaza a fi supusa la votpana la sfarsitul saptamanii. In conditiile in care PartidulSocialist al lui Papandreou detine 160 de locuri din cele 300 dinParlament, proiectul este asteptat sa treaca usor.

Ce e nou in Europa

  • Banca Centrala Europeana si-a mentinut dobanda de politicamonetara la 1% pentru cea de-a 12-a luna consecutiva.
  • Spania a platit ieri cel mai mare randament din ultimii doi anipentru obligatiunile cu scadenta la cinci ani, de 3,532%.Trezoreria spaniola a reusit sa vanda titluri in valoare de 2,35mld. euro.
  • Agentia de rating Fitch a anuntat ca termenul de adoptare amonedei euro de catre tarile din Est ar putea fi amanat, inconditiile in care deficitele bugetare din regiune s-au maritconsiderabil.
  • Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez NicolasSarkozy au cerut monitorizarea agentiilor de rating si in special amodului in care acestea ofera calificative privind gradul deindatorare al statelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO