Business Internaţional

De ce preţurile biletelor de avion continuă să crească, în ciuda faptului că preţul combustibilului este în scădere

De ce preţurile biletelor de avion continuă să...

Autor: Ştefan Stan

23.11.2014, 13:13 1304

Deşi companiile aeriene economisesc bani, iar preţul petrolului a scăzut la minimul ultimilor ani, preţul mediu al unui bilet de avion creşte, în mare parte din cauza supra-taxelor pentru combustibil, scrie Quartz.

Cursele ”dus” din SUA au crescut cu 1,7% de la începutul anului, conform Bloomberg, în timp ce preţul combustibilului a scăzut cu 15% în aceeaşi perioadă.

Spre exemplu, în preţul unei curse Los Angeles – Londra, parcursă prin intermediul companiei americane Delta, aproape jumătate din cost este atribuit unei supra-taxe pe combustibil, adică 458 de dolari din 947 de dolari. O cursă similară de la New York la Londra, care ar trebui să consume mai puţin combustibil din moment ce este cu aproximativ 3.200 de kilometri mai scurtă, are aceeaşi supra-taxă.

Motivul pentru care supra-taxele, introduse de multe companii aeriene la începutul anilor ‘2000, rămân relativ constante indiferent de distanţa parcursă este că acestea nu au legătură cu preţul combustibilului. Spra-taxele sunt de fapt taxe aleatorii care ajută companiile aeriene să îşi maximizeze profiturile, în timp ce rămân totuşi competitive.  

”Într-un mediu în care cererea este foarte mare, nu plănuim să ne reducem pur şi simplu taxele”, a spus Scott Kirby, preşedintele American Airlines.

De fapt, companiile aeriene, care au acumulat de-a lungul timpului pierderi de miliarde de dolari, s-au găsit într-o situaţie ideală, dar care probabil nu va dura foarte mult. Preţul combustibilului scade de obicei în timpul crizelor, când se reduce şi cererea, însă situaţia din prezent este diferită, în special în SUA, unde afacerile sunt în boom, în timp ce preţul barilului de petrol scade. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO