Business Internaţional

De ce vrea Anglia sa organizeze Campionatul Mondial de Fotbal din 2018

17.07.2007, 18:28 28

Organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 in Anglia va reprezenta o perioada "de aur" atat pentru sport, cat si pentru economia britanica, este de parere Richard Caborn, fost ministru al sporturilor, cel insarcinat in prezent cu demararea proiectului de organizare a acestui eveniment in Anglia, titreaza BBC News.
"Daca reusim sa aducem Cupa Mondiala din 2018 la noi, vom avea parte de urise beneficii economice, mai ales acum cand sportul a devenit o industrie uriasa care genereaza sume importante de bani", a declarat unul dintre oficialii echipei de fotbal Sheffield pentru BBC News.
"Cele mai multe investitii se vor face in jurul bazelor sportive, si in alte domenii precum turismul, transportul si comunicatiile. Campionatul Mondial difera foarte mult fata de Olimpiada, deoarce se va tine in intreaga tara, cu meciuri de fotbal care se vor desfasura in toate regiunile tarii, astfel nu numai Londra sau regiunea de sud-est vor beneficia de avatanjele economice", a mai adaugat el. Intr-un raport al UE se estimeaza ca sportul este o industrie care a generat peste 400 mld. euro in 2004, reprezentand circa 3,7% din intreaga economie a UE si care asigura locuri de munca pentru aproximativ 15 milioane de oameni.
Si Germania a avut parte de un boom economic dupa ce a gazduit Campionatul Mondial de Fotbal din 2006, perioada in care mii de fani au cheltuit sume considerabile pe camere de hotel, transporturi, mancaruri si bautura, precum si pe alte bunuri.
Spre deosebire de perioada in care a fost ministru, inconjurat de o armata de functionari publici pentru a-l ajuta, Caborn lucreaza in prezent de unul singur. "Pentru inceput, am o mica echipa cu care lucrez la Whitehall", a tinut sa precieze el. "Atat timp cat nu stim daca evenimentul se va tine in Europa, asteptand decizia FIFA in aceasta privinta, nu putem vorbi de vreun buget alocat."
FIFA nu s-a hotarat inca daca Cupa Mondiala din 2018 va avea loc in Europa, aceasta neadoptand o atitudine oficila asupra modului in care competitia se muta de pe un continent pe altul. "Daca Cupa Mondiala din 2018 se va tine in Europa, vom sti in noiembrie", a mai declarat Caborn.
Intre timp, Caborn se asigura ca federatia engleza de fotbal (FA) este pregatita pentru a reactiona rapid in cazul in care decizia FIFA va fi una favorabila.
"M-am intalnit cu presedintele FA, Geoff Thompson, recent. Ne asiguram ca suntem in masura sa reactionam foarte repede din momentul in care anuntul va fi facut public. Aceasta ar putea fi o perioada foarte prielnica pentru sportul din Marea Britanie, iar pe langa aceasta, gazduirea evenimentului reprezinta o importanta sursa de venituri pentru economie."
De asemenea, Caborn mai este de parere ca Olimpiada din 2012 va reprezenta un bun exercitiu in cazul in care Cupa Mondiala se va sustine in Marea Britanie.
Caborn spera sa poata vorbi in aceasta toamna cu presedintele FIFA, Sepp Blatter, inainte ca decizia pe ce continent se va tine competitia sa fie luata.
Africa de Sud este cea care va gazdui evenimentul in 2010, iar Brazilia, in asteptarea deciziei finale care va fi luata spre sfarsitul acestui an, spera sa fie organizatorul competitiei din 2014. Ultima data, Cupa Mondiala a fost sustinuta in Germania in 2006. Anglia a mai fost tara organizatoare a Cupei Mondiale in 1966. In februarie, premierul Gordon Brown declara ca aceasta competitie ar trebui sa se reintoarca "natiunii care a dat lumii fotbalul."
Blatter, intr-o intalnire cu oficialii industriei fotbalului din Anglia, a declarat ca aceasta este singura tara care detine infrastructura necesara pentru a organiza evenimentul intr-un timp cat mai scurt.
"Totul se afla in mainile FIFA pentru moment, insa sper sa-i convingem ca evenimentul sa aiba loc in Europa, si desigur in Marea Britanie", a incheiat Caborn.
In cadrul seminarului World Sports Law Report, Caborn a tinut sa arate importanta pe care o poate avea UE in crearea cadrului legal sportiv.
"Sportul trebuie sa arate ca este capabil sa faca fata lumii aflate intr-o continua schimbare, mai ales acum cand a ajuns o industrie la nivel mondial. Comercializarea sporturilor, mai ales a fotbalului, a capatat o dimensiune greu de imaginat. Trebuie sa fim in stare sa putem face fata acesteia", este de parere Caborn.
"Guvernantilor le revine misiunea de a stimula acest domeniu si de a-l conduce cum stiu mai bine", a mai declarat fostul ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO