Business Internaţional

De la bănci la avocaţi şi pescari. Grupurile de afaceri care şi-au pus amprenta pe discuţiile despre Brexit

De la bănci la avocaţi şi pescari. Grupurile de...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2016, 00:04 734
Din dezbaterile acerbe care au înconjurat referendumul britanic nu au lipsit grupurile de afaceri. Unele sectoare au nevoie de legături stabile cu UE şi acces neîngrădit la piaţa comunitară pentru a prospera sau pur şi simplu se tem de schimbări şi de neprevăzut. Altele văd în regulile UE doar un obstacol.

Sectorul bancar britanic a fost grupul de business care a promovat poate cel mai gălăgios rămânerea Marii Britanii în Uniune. Băncile au avertizat că Brexitul ar avea consecinţe negative asupra afacerilor lor şi că va trebui să elimine mii de locuri de muncă din Regatul Unit. Sondajele de opinie arată că mai nicio bancă cu operaţiuni în Marea Britanie nu şi-ar dori un Brexit, scrie CNBC.

În sectorul construcţiilor, un studiu al unei federaţii naţionale de profil arată că 47% dintre dezvoltatori cred că afacerilor lor vor beneficia mai mult dacă Marea Britanie pleacă din UE. Doar 33% dintre jucători au spus că faptul că ţara lor este în UE le aduce avantaje mai mari.

Vocea industriei auto britanice, Societatea Producătorilor şi Comercianţilor de Motoare, spunea că 77% dintre membrii săi cred că rămânerea în Europa ar fi cel mai bun lucru pentru afacerile lor. De asemenea, majoritatea firmelor au spus că Brexitul ar avea consecinţe negative asupra afacerilor lor.

Industria piscicolă este considerată de mulţi un pierzător proeminent din cauza politicilor UE, statul insular fiind obligat să împartă cu ceilalţi membri cotele de captură. Însă, pentru că referendumul este un subiect sensibil, sau poate unul cu rezultat incert, Federaţia Naţională a Organizaţiilor Pescăreşti a ales să stea pe marginea dezbaterilor. În schimb, federaţia a oferit o platformă pentru ambele tabere pentru a explica avantajele în fiecare caz.

Consorţiul Retailerilor Britanici este o altă asociaţie comercială care a ales neutralitatea în dezbateri. Organizaţia a arătat că accesul continuu la „piaţa unică” a UE este de o importanţă vitală pentru retail şi a sugerat că ar fi dificil pentru ţară să plece din Uniune şi să facă în continuare parte din acea piaţă.

Juriştii nu au lipsit din dezbatere. „Analiza noastră sugerează că Brexitul ar avea un efect advers pe termen lung asupra sectorului juridic, în pofida unei creşteri pe termen scurt a ofertelor de muncă legate de ghidajul prin relaţiile complicate şi în schimbare cu UE”, a spus Jonathan Smithers, preşedintele unei organizaţii a avocaţilor din Anglia şi Ţara Galilor.

Organizaţia „nu a luat nicio poziţie” în privinţa referendumului deoarece opiniile avocaţilor sunt diverse şi influenţate de mulţi factori care nu ţin de implicaţiile apartenenţei Marii Britanii la UE sau ale unui Brexit.

Agricultura a fost în mijlocul unui faimos conflict între UE şi Margaret Thatcher, care a câştigat în 1984 un rabat după ce a ameninţat că va întrerupe plăţile către bugetul Uniunii. În prezent, Uniunea Naţională a Fermierilor spune că este imposibil de cuantificat impactul ieşirii Marii Britanii din UE din cauza incertitudinilor privind relaţia pe care ţara o va avea cu Uniunea. Însă asociaţia a calculat că sumele la care Marea Britanie are dreptul prin rabat „au scăzut dramatic în ultimii ani”.

Bob Dudley, directorul executiv al grupului BP, lider al industriei petrolului şi gazelor naturale, a avertizat, într-un interviu pentru BBC, că investiţiile din sectorul britanic al energiei ar avea de suferit dacă Marea Britanie iese din UE. Ben van Beurden, CEO-ul Royal Dutch Shell, a avertizat şi el că grupul pe care-l conduce ar putea fi afectat negativ dacă britanicii aleg Brexitul.

Un sondaj la care au participat 277 de executivi ai unor companii de tehnologie din Marea Britanie arată că 70% dintre aceştia sprijină rămânerea ţării în Uniunea Europeană pentru că, printre altele, Marea Britanie este astfel mai atractivă pentru investitori şi mai competitivă la nivel mondial.

În ceea ce priveşte poate cea mai populară industrie din Marea Britanie, Richard Scudamore, şeful Premier League, a afirmat pentru BBC că el şi liderii celor 20 de cluburi de fotbal membre ale ligii cred că ţara lor ar trebui să rămână în UE. Scudamore a criticat ideea că Marea Britanie poate pleca pentru a încerca “să recapete controlul propriului destin” şi a explicat publicului că succesul Premier League se bazează pe deschiderea către lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO