Business Internaţional

De la vis la realitatea dură a producţiei: Tesla încalcă încă o promisiune cu privire la controversatul Model 3

De la vis la realitatea dură a producţiei: Tesla...

Autor: Alex Ciutacu

07.01.2018, 19:53 324

Compania Tesla şi-a micşorat încă o dată target-ul de producţie pentru Model 3 după ce a livrat deja mai puţine modele într-un timp mai îndelungat decât era planificat. Planul lui Elon Musk de a produce în masă maşini electrice pare un vis din ce în ce mai îndepărtat, potrivit Bloomberg.

Producătorul estimează acum că va asambla 5.000 de automobile marca Model 3 per săptămână până la sfârşitul lunii iunie, după ce deadline-ul pentru această serie de producţie era setat pentru sfârşitul lunii martie.

De asemenea, Tesla a încălcat o altă promisiune, conform căreia ar fi ajung la target-ul de 5.000 de automobile per săptămână până la sfârşitul anului 2017.

Avansul lent pe care îl înregistrează compania în privinţa producţiei i-a făcut pe analişti să susţină că o altă rundă de finanţare este pe cale să fie organizată de Tesla.

Compania a cheltuit peste un miliard de dolari per trimestru încât problemele de scalare a producţiei s-au înrăutăţit, deşi producătorul a investit masiv în roboţi şi linii de asamblare. Cu toate acestea, visul lui Musk legat de producţia celui mai ieftin model de până acum, care pleacă de la 35.000 de dolari, este departe de a fi realizat.

„Mulţi vor considera că această situaţie este încă o promisiune de care nu s-au ţinut”, spune Joe Spak, analist pentru RBC Capital Markets.

Valoarea acţiunilor Tesla au scăzut cu 2,1% ajungând la 310,65 de dolari per acţiune.

Valoarea totală a acţiunilor a crescut cu 46% în 2017, compania încheiând anul cu o capitalizare de piaţă de 53,2 miliarde de dolari, depăşind astfel jucători mari din piaţă precum Ford Motor şi sistuându-se exact în spatele unor companii gigant precum General Motors.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO