Business Internaţional

Decalajul tot mai mare dintre veniturile bogaţilor şi săracilor este cea mai mare ameninţare pentru economia mondială

„Prăpastia permanentă dintre veniturile celor mai bogaţi cetăţeni şi ale celor mai săraci este văzută ca fiind pericolul cu cea mai mare probabilitate să producă pagube serioase la nivel global în următorii zece ani“, se arată în raportul Forumului Economic Mondial.

„Prăpastia permanentă dintre veniturile celor mai bogaţi cetăţeni şi ale celor mai săraci este văzută ca fiind pericolul cu cea mai mare probabilitate să producă pagube serioase la nivel global în următorii zece ani“, se arată în raportul Forumului Economic Mondial.

Autor: Daniela Stoican

16.01.2014, 20:07 762

Inegalitatea tot mai mare dintre veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor reprezintă cel mai mare pericol pentru economia mondială în următorii ani, avertizează Forumul Economic Mondial (WEF).

„Prăpastia permanentă dintre veniturile celor mai bogaţi cetăţeni şi ale celor mai săraci este văzută ca fiind pericolul cu cea mai mare probabilitate să producă pagube serioase la nivel global în următorii zece ani“, se arată într-un raport al Forumului publicat înaintea summitului care se va desfăşura între 22 şi 25 ianuarie în exclusivista staţiune montană elveţiană Davos.

De asemenea, organizaţia atenţionează asupra unei „generaţii pierdute“ de tineri care vor ajunge la majorat în următorii zece ani şi ar putea împiedica revenirea economiei mondiale şi provoca tensiuni sociale.

Instituţia a lansat aceste avertismente în raportul său anual privind riscurile globale, publicat înaintea întâlnirii anuale a decidenţilor lumii în staţiunea montană elveţiană Davos, organizată de WEF între 22 şi 25 ianuarie. La acest eveniment se întâlneşte în fiecare an elita mondială a politicienilor şi a oamenilor de afaceri.

Raportul „Riscuri Globale 2014“ a fost realizat pe baza opiniilor a peste 700 de experţi din industrie, guverne, din domeniul academic şi societatea civilă.

În afară de dezechilibrul dintre venituri, al doilea risc ca importanţă sunt condiţiile meteo extreme. Alte pericole majore sunt reprezentate de şomajul ridicat, schimbările climatice şi atacurile cibernetice.

Crizele bugetare nu s-au terminat

Autorii raportului precizează că riscul global „cel mai îngrijorător“ pentru respondenţi este pro­babilitatea de apariţie a unor noi crize bugetare după criza datoriilor din zona euro.

„Riscurile economice, cele legate de societate şi de mediu sunt pe primele locuri în topul riscurilor globale care îi neliniştesc cel mai mult pe respondenţi, apariţia crizelor fiscale fiind cea mai mare îngrijorare“, scrie WEF.

În pofida eforturilor multor ţări din zona euro de a-şi ţine sub control deficitul şi nivelul datoriilor, îngrijorările privind crizele bugatare persistă, adaugă WEF.

„Acestea sunt alimentate şi de nivelul ridicat al datoriei publice din Japonia şi SUA, unde blocajul politic a exacerbat modul de percepţie. Crizele fiscale pot afecta foarte puternic stabilitatea economiei globale“, subliniază raportul citat.

WEF avertizează şi asupra riscului de apariţie a unor instabilităţi politice şi sociale profunde.

„La cinci ani de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, ce a avut impact la nivelul întregului sistem, falimentul unui mecanism sau al unei instituţii financiare majore se numără de asemenea printre riscurile ce provoacă cea mai mare îngrijorare printre respondenţi, dat fiind că persistă nesiguranţa privind calitatea multor active bancare“, mai spune raportul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO