Business Internaţional

Decizie istorică în Israel: Primele reacţii după ce SUA a recunoscut Ierusalimul drept Capitală

Decizie istorică în Israel: Primele reacţii după ce...

Autor: Mediafax

06.12.2017, 22:29 1568

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat hotărârea "regretabilă" a omologului său american, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim ca fiind capitală a Israelului, afirmând că măsura intră în contradicţie cu reglementările internaţionale.

"Decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul ca fiind capitală a Israelului este regretabilă", a declarat Emmanuel Macron, subliniind că statutul acestui oraş trebuie stabilit prin negocieri între palestinieni şi israelieni.

"Este o decizie regretabilă, pe care Franţa nu o aprobă şi care este în contradicţie cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU", a adăugat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Administraţia de la Cairo a respins şi ea recunoaşterea de către preşedintele SUA, Donald Trump, a Ierusalimului drept capitală a Israelului, subliniind însă că statutul oraşului nu se va modifica.

"Respingem decizia SUA de a muta Ambasada la Ierusalim", a comunicat Ministerul egiptean de Externe.

Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului nu schimbă statutul oraşului, consideră Administraţia de la Cairo.

"Decizia lui Donald Trump deschide porţile infernului pentru interesele americane din regiune", a reacţionat Ismail Raduan, unul dintre liderii Hamas, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Îndemnăm ţările arabe şi musulmane să suspende relaţiile economice şi politice cu Statele Unite şi să îi expulzeze pe ambasadorii americani", a adăugat oficialul Hamas.

Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a condamnat, dur decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, avertizând că, prin această hotărâre ilegală, Statele Unite renunţă la rolul de mediator în procesul de pace israelo-palestinian.

"Prin decizia privind statutul oraşului Ierusalim, Administraţia americană a încălcat toate reglementările internaţionale şi a ignorat consensul internaţional", a declarat Mahmud Abbas.

"Decizia lui Donald Trump echivalează cu renunţarea de către Statele Unite la rolul de mediator în procesul de pace. Hotărarea lui Donald Trump nu va face decât să ofere ajutor organizaţiilor extremiste care vor să aducă regiunea la război religios", a subliniat preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Conducerea Autorităţii Palestiniene se va întruni zilele următoare şi se va consulta cu lideri arabi pentru a formula o reacţie la decizia lui Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului.

Israelul consideră Ierusalimul capitala indivizibilă a statului evreu. Autoritatea Palestiniană speră ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat.

Preşedintele SUA, Donald Trump, "s-a autoizolat" prin decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmă Mustafa Barghouti, secretarul general al Iniţiativei Naţionale Palestiniene.

"Donald Trump s-a autoizolat", a declarat Mustafa Barghouti, notând că numeroase ţări condamnă decizia lui Donald Trump şi "urmează să facă ceva".

"Nu suntem îngrijoraţi. Acum avem libertatea de a lua decizii de genul reclamării Israelului la Curtea Penală Internaţională. Nu vom accepta ce a făcut Donald Trump, ne vom ridica pentru drepturile noastre asupra Ierusalimului", a subliniat Mustafa Barghouti, citat de BBC News.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO