Business Internaţional

Declaraţii categorice de la Atena: Grecia nu va achita datoriile scadente în iunie către FMI pentru că nu are bani

Declaraţii categorice de la Atena: Grecia nu va achita...

Autor: Ioana Bojan

24.05.2015, 12:43 190

Datoriile scadente ale Greciei "către FMI în iunie sunt în valoare de 1,6 miliarde de euro, dar aceşti bani nu vor fi plătiţi şi nu există pentru a fi plătiţi", a declarat ministrul Nikos Voutsis pentru postul de televiziune grec Mega TV.

Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie.

Scoasă de pe piaţa obligaţiunilor şi cu programul de salvare blocat, Atena încearcă să găsească soluţii pentru a-şi achita datoriile şi a plăti salariile şi pensiile.

Guvernul Greciei anticipează că va încheia un acord cu creditorii în următoarele 10 zile şi vrea să respecte toate obligaţiile financiare din luna iunie, declara vineri purtătorul de cuvânt Gabriel Sakellaridis, după întâlnirea de la Riga a premierului Alexis Tsipras cu liderii europeni.

Tsipras a discutat joi, până noaptea târziu, cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, în speranţa accelerării unui acord care ar debloca asistenţa financiară pentru statul elen.

Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO