Business Internaţional

Declaraţii fără precedent de la Războiul Rece încoace: SUA ar putea lua măsuri militare împotriva Rusiei

Declaraţii fără precedent de la Războiul Rece...

Autor: Ana Maria Lazăr

08.10.2015, 16:56 6574

"Dacă Rusia continuă să violeze tratatul, SUA sunt pregătite să ia măsuri potrivite drept răspuns. Acest lucru înseamnă răspuns diplomatic, include un potenţial răspuns militar. Secretatul de stat al Apărării, (Ashton – n.r.) Carter a menţionat unele dintre aceste potenţiale contra măsuri militare în timpul audierii pentru a deveni secretar de stat la începutul anului", a declarat Frank Rose, la o dezbaterea organizată de MAE, pe tema apărării împotriva rachetelor balistice.

Frank Rose a amintit că în iulie 2014 SUA au declarat Rusia stat care nu se conformează obligaţiilor de a nu testa rachete de croazieră la sol, cu raza între 500 şi 5.550 km, lucru interzis prin Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune, semnat de SUA şi Uniunea Sovietică în 1987.

"Aceasta a fost o mare problemă de securitate. Noi, în SUA, vream ca Rusia să se conformeze. Am fost foarte clari că preferinţa noastră este folosirea diplomaţiei pentru ca Rusia să se conformeze. Totuşi, am fost foarte clari cu Rusia că răbdarea noastră nu este nelimitată şi, dacă nu se conformează cu acest tratat foarte important, vom lua măsurile potrivite pentru a le nega orice beneficiu militar", a mai spus oficialul american.

Rose a precizat că SUA nu au luat o decizie pentru implementarea unor asemenea opţiuni momentan, dar că se vor consulta cu aliaţii NATO, inclusiv cu România, pe această temă.

"De asemenea, luăm în considerare potenţiale măsuri economice pentru a impune Rusiei, dacă nu se conformează, lucru care ar putea include sancţiuni, dar nu a fost luată nicio decizie. (…) Nu vrem să intrăm într-un ciclu de acţiuni şi reacţii cu Rusia, dar în acelaşi timp, nu vom sta pe margine dacă Rusia continuă să încalce acest tratat foarte important, care este în centrul stabilităţii din regiunea euro-atlantică", a mai spus Frank Rose.

Oficialul american, fost negociator al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România,
a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, înaintea dezbaterii.

Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor, Frank Rose a reconfirmat angajamentul SUA pentru implementarea proiect strategic de la Deveselu în calendarul stabilit. Oficialul american a mai precizat că, prin operaţionalizarea facilităţii antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu, precum şi prin cele patru nave tip Aegis, dislocate în Spania, va creşte raza de acoperire şi protecţie în raport cu ameninţările balistice provenind din afara spaţiului euro-atlantic.

Frank Rose a confirmat faptul că finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influenţează în niciun fel dezvoltarea apărării antirachetă, ţinând cont că programul balistic iranian continuă să reprezinte un risc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO