Business Internaţional

Deficitul comercial al SUA s-a redus în noiembrie la un minim al ultimilor 3 ani, în timp ce exporturile au marcat o relansare solidă

Deficitul comercial al SUA s-a redus în noiembrie la un...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

07.01.2020, 19:44 362

Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut în luna noiembrie la un minim al ultimilor 3 ani pe fondul unei continuări a reducerii importurilor, în contextul războiului comercial purtat de administraţia Trump cu China, în timp ce exporturile au marcat o relansare solidă, transmite Reuters.

Departamentul pentru comerţ al SUA a anunţat că deficitul comercial s-a redus cu 8,2% în noiembrie, la 43,1 miliarde de dolari, cel mai mic deficit comercial calculat lunar din octombrie 2016. Scăderea procentuală este cea mai mare din ianuarie încoace. Per total, deficitul comercial al Statelor Unite este pe cale să înregistreze primul declin anual din 2013 încoace.

Deşi micşorarea deficitului balanţei comercial ar urma să ajute creşterea PIB în trimestrul al patrulea, scăderea importurilor ar putea indica de asemenea o ameliorare a cererii interne.

Datele pentru octombrie au fost şi ele revizuite astfel încât a fost înregistrat un deficit comercial total de 46,9 miliarde de dolari faţă de 47,2 miliarde iniţial.

Deficitul de bunuri cu China, un element central al politicii comerciale a Casei Albe, s-a prăbuşit cu 15,7% în noiembrie la 26,4 miliarde de dolari. Importurile din China au scăzut cu 9,2%, în timp ce exporturile s-au majorat cu 13,7%. Deficitul comercial în bunuri cu Uniunea Europeană s-a redus de asemenea cu 20,2%, la 13,1 miliarde de dolari.

Statele Unite şi China au convenit în luna decembrie asupra unui acord comercial parţial, "în primă fază", tratat care urmează să fie semnat în data de 15 ianuarie la Washington. Războiul dintre cele mai mari două economii ale lumii a afectat puternic industria prelucrătoare globală şi investiţiile companiilor.

Soliditatea economiei a fost confirmată de un alt raport publicat marţi care a arătat că activitatea în sectorul serviciilor, ce reprezintă aproximativ 70% din economia Statelor Unite, a accelerat în luna decembrie. Serviciile pentru industrie au marcat totuşi o ameliorare a creşterii pe fondul unei moderări a comenzilor noi şi a angajărilor noi. Evoluţia este în linie cu aşteptările analiştilor care prognozează că avansul economiei va încetini în 2020 pe fondul dispariţiei stimulilor fiscali.

Raportul Institute for Supply Management (ISM) a arătat indicele activităţii sectorului de servicii a înregistrat o valoare de 55.0 puncte în decembrie de la 53.9 puncte în noiembrie. O citire peste valoarea de 50 de puncte reprezintă o expansiune a activităţii, în timp ce o valoarea sub 50 reprezintă contracţie.

Sondajul ISM vine după ce un raport publicat săptămâna trecută a relevat că activitatea din industria prelucrătoare americană s-a redus până la cel mai scăzut nivel din luna iunie 2009 încoace.

Economiştii se aşteaptă ca comerţul să aducă o contribuţie de 1,5% la creşterea PIB în cel de-al patrulea trimestru după o contribuţie negativă în precedentele două trimestre.

În noiembrie, importurile de bunuri s-au redus per total cu 1,4% la 201,1 miliarde de dolari, a treia scădere la rând. Importurile de petrol au scăzut la 166,4 milioane de barili, cel mai redus nivel din februarie 1992. Exporturile de bunuri au crescut cu 0,7%, la 137,2 miliarde de dolari în noiembrie, în timp ce surplusul pe sectorul de petrol de 0,8 miliarde de dolari a fost cel mai ridicat din istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO